Ensurt per un possible esclafit a Prats de Lluçanès

Una intensa tempesta causa el pànic entre la gent que passava el diumenge a les Fonts de les Coves d’aquest municipi d’Osona

Ensurt dels grans el que es van endur les famílies que passaven el diumenge a les Fonts de les Coves de Prats de Lluçanès, a la comarca d’Osona. Una intensa tempesta de tarda va deixar 20 litres per metre quadrat en pocs minuts en aquest punt i va originar el que podria ser un possible esclafit. 

Aquest fenomen consisteix en el descens sobtat d’un corrent d’aire de cel cap a terra. L’aire s’estén de cop i volta per totes les direccions provocant fortes ràfegues de vent i greus destrosses, condicions molt semblants a les d’un tornado  i que es van viure ahir en aquest punt.

El resultat va ser de diversos arbres caiguts o trencats per la força del vent i una tarda de pànic entre la gent, sense causar ferits, que es trobava en aquell moment a la zona que segur que mai oblidaran. Les espectaculars imatges publicades pel mateix alcalde de Prats de Lluçanès, el republicà Isaac Peraire, parlen per si soles:

Primeres tempestes violentes després de l’onada de calor

Les tempestes de diumenge van caure bàsicament al Pirineu i Prepirineu, així com a zones properes. En algunes ocasions van ser intenses i acompanyades de calamarsa i ratxes fortes de vent, tot i que els  xàfecs més importants van caure a punts de muntanya poc poblats.

A més dels 20 litres de Prats de Lluçanès, van caure 51 litres a Espot, al Pallars Sobirà, 28 litres a Cellers, al Pallars Jussà, o 23 a Santa Eulàlia de Riuprimer, a Osona.

Aquestes han estat, sens dubte, les primeres tempestes després de les altes temperatures que hem hagut de patir aquests dies a causa de l’ONADA DE CALOR. El xoc d’una petita massa d’aire més freda amb alçada amb l’ambient tòrrid en superfície ens han donat un primer tast del que pot arribar a passar els propers dies. 

La previsió és que aquestes properes tardes es repeteixin els ruixats i tempestes al nord del país, que aniran guanyant extensió. La calor anirà afluixant dia rere dia, i entre dimecres i dijous els termòmetres patiran un clar descens amb la normalització de les temperatures i una tongada de ruixats i tempestes a gran part del país.