Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Aquest diumenge a les 03:54h de la matinada entrem oficialment a la tardor

L’equinocci donarà pas a tres mesos en els que cada dia tindrem entre 2 i 3 minuts menys de Sol fins a arribar a l’hivern

La tardor durarà fins el dia 21 de desembre
La tardor durarà fins el dia 21 de desembre | Arxiu

 

Aquest diumenge, 23 de setembre, a les 03:54h de la matinada hem entrat oficialment a la tardor. Una estació que, segons dades de l’Observatori Astronòmic Nacional, durarà 89 dies i 20 hores i que acabarà el 21 de desembre, quan començarà l’hivern.

Des d’ara i fins l’arribada de l’estació hivernal, el Sol caurà en picat i cada dia tindrem entre 2 i 3 minuts menys de llum solar respecte el dia anterior, convertint la tardor en l’època de l’any en la que la longitud del dia s’escurça amb més rapidesa. D’aquesta manera, si avui, dia 23, tenim 12 hores i 20 minuts de sol, el dia 21 de desembre tan sols tindrem 9 hores i 11 minuts. 

Arriba l’equinocci de la tardor

Fases de l'equinocci i el solstici
Fases de l'equinocci i el solstici | Arxiu

 

El canvi d’estació de l’estiu a la tardor, conegut com equinocci,  és degut a una posició concreta de la Terra en la seva òrbita al voltant del Sol. La inclinació de l’eix del nostre planeta fa que aquest dia tinguem el mateix repartiment de llum i escalfor als dos hemisferis, fent que a l’hemisferi nord comenci la tardor i al sud la primavera. A més, la duració del dia i la nit pràcticament és la mateixa. 

La continuïtat de la inclinació de l’eix de la Terra farà que, amb el pas dels dies, els raigs de sols més directes arribin amb més claredat a l’hemisferi sud, mentre que deixaran d’impactar al nord. El punt àlgid d’aquest fenomen es viurà el solstici d’hivern, el di 21 de desembre, quan el Sol estarà en el seu punt més baix al cel de la nostra latitud i al Pol Nord serà completament de nit les 24 hores del dia.  

Canvi d’hora i la Castanyada

El canvi d'hora tindrà llos l'últim diumenge d'octubre
El canvi d'hora tindrà llos l'últim diumenge d'octubre | Arxiu

 

Pel que fa al canvi d’hora, malgrat el gran debat que s’ha generat a nivell europeu sobre si s’elimina o no, de moment aquesta tardor el tornarem a fer. Serà l’últim diumenge d’octubre, concretament el dia 28, quan endarrerirem una hora els rellotges i, per tant, guanyarem una hora més. Aquell dia, a les 03:00h de la matinada passaran a ser les 02:00h. 

La Castanyada és una festa tradicional de Catalunya
La Castanyada és una festa tradicional de Catalunya | Arxiu

Pel que fa a les festivitats populars, sens dubte la més tradicional és el dia de Tots Sants, el dia  1 de novembre. La nit abans es fa la revetlla de la Castanyada, quan els catalans mengem en família o amics panellets, castanyes, moniatos i fruita confitada, mentre que bevem moscatell. És una tradició funerària de record als morts. En altres punts del planeta es celebren festes de caire similar, com ara el ‘Halloween’ als països anglosaxons.

Quin temps ens espera?

Las tormentas pueden caer con ganas en el noroeste
Las tormentas pueden caer con ganas en el noroeste | Archivo

 

Malgrat haver entrat a la tardor, és evident que  l’ambient és de ple estiu amb temperatures màximes excepcionalment altes  que aquest diumenge s’enfilaran pel damunt dels 30º a gran part de l’interior.  La tardor meteorològica arribarà aquesta setmana amb una baixada clara dels termòmetres. 

Pel que fa a les previsions a mig termini, els models meteorològics indiquen que  podríem tornar a tenir un octubre amb més pluges de les habituals per l’època, seguint la tendència dels últims mesos. Les temperatures es mantindrien similars a la mitjana, mentre que aquesta situació encara es podria allargar el novembre i, inclús, desembre. Ho haurem d’anar seguint.

Dades astronòmiques de la tardor

La primera lluna plena de la tardor serà el 25 de setembre
La primera lluna plena de la tardor serà el 25 de setembre | Arxiu

 

Al llarg de la tardor, podrem veure cada dia després de la posta de Sol els planetes de Mart i Saturn, mentre que Júpiter només serà visible fins a mitjans de novembre. A trenc d’alba podrem veure Venus a partir de novembre i Júpiter a partir de desembre.

Pel que fa a la primera lluna plena de la nova estació, tindrà lloc aquest mateix 25 de setembre, mentre que les altres dues les tindrem el 24 d’octubre i el 23 de novembre. A més, el 8 d’octubre tindrem el màxim de la pluja d’estrelles de les Dracònides, el 17 de novembre les Leònides i el 14 de desembre els Gemínids.