IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Episodi de pluja general i abundant a Catalunya

La neu ha superat el mig metre a la comarca del Solsonès

Les pluges abundants han fet créixer la riera de Santa Coloma de Farners | Jaume Mos

Durant les últimes hores les precipitacions han caigut a pràcticament totes les comarques catalanes, en alguns punts s'han acumulat més de 50 mm entre divendres 27 de gener i dissabte 28 de gener. La neu també ha estat molt abundant acumulant-se de forma local més de mig metre de neu nova.

Durant la nit i la matinada ha seguit plovent a moltes comarques catalanes, especialment a les comarques de la costa. Durant les últimes hores cal destacar quantitats de precipitació superiors als 50 mm en alguns indrets de Catalunya, la major part de les precipitacions es van recollir ahir divendres 27 de gener. La nevada també va ser molt abundant, especialment al Berguedà i el Solsonès on va causar molts problemes a les carreteres. Aquesta situació de pluges tan abundants i generals és força estranya en un mes de gener, un mes que sol ser anticiclònic i amb bon temps a Catalunya.

Pel que fa a les quantitats de precipitació entre divendres 27 de gener i dissabte 28 de gener, a les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, cal destacar els:

Precipitacions acumulades entre el 27 i 28 de gener a Catalunya

Espot

Pallars Sobirà

60.0 mm

Espolla

Alt Empordà

58.3 mm

Salòria

Pallars Sobirà

56.7 mm

Cabanes

Alt Empordà

55.8 mm

La Llacuna

Anoia

54.2 mm

Parc Natural dels Ports

Baix Ebre

53.2 mm

Ulldeter

Ripollès

50.3 mm

Cadí Nord – Prat d’Aguiló

Cerdanya

49.9 mm

Navata

Alt Empordà

48.8 mm

Setcases

Ripollès

47.0 mm

En el següent mapa podeu observar la distribució de les precipitacions caigudes durant les últimes hores a Catalunya. Com es pot observar, és a les zones de muntanya encarades al sud on les precipitacions han estat més abundants. Aquest fet es produeix perquè els vents predominants les últimes hores han sigut del sud i els núvols en topar amb la cara sud de les muntanyes descarreguen amb més intensitat. El fenomen contrari es produeix a la cara nord de les muntanyes, un clar exemple és la Vall d'Aran, on els núvols arriben més secs un cop han creuat les altes muntanyes del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça.

Pel que fa a la nevada cal destacar el més de mig metre de neu caiguda en alguns racons del Solsonès. La nevada també va ser especialment abundant al Berguedà, la Cerdanya, el Ripollès o el Pallars Sobirà. Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, cal destacar aquestes quantitats de neu acumulades entre el 27 i 28 de gener:

Neu acumulada entre el 27 i 28 de gener a Catalunya

Port del Comte

Solsonès

68 cm

Setcases

Ripollès

43 cm

Ulldeter

Ripollès

39 cm

Cadí Nord – Prat d’Aguiló

Cerdanya

31 cm

Boí

Alta Ribagorça

27 cm

Núria 

Ripollès

24 cm

Malniu

Cerdanya

24 cm

Viu de Llevata

Alta Ribagorça

14 cm

Espot

Pallars Sobirà

14 cm

Bonaigua

Pallars Sobirà

13 cm

Durant el que resta de cap de setmana en conjunt el temps milloraria i no esperem precipitacions, tret de les que encara puguin caure fins a migdia d'avui dissabte a les comarques del litoral. Diumenge tindríem un dia amb molts núvols però ja sense pluja. La setmana vinent sembla que en conjunt tindríem un temps molt més estable.


Comentaris

envia el comentari