L'erupció del Anak Krakatoa va enfonsar dos terços del volcà abans del tsunami

L’enfonsament del seu con volcànic va ser l’origen de les onades de fins a 5 metres que van arrasar les costes del sud de Sumatra i l’oest de Java el passat 22 de desembre

Imatge de l'erupció del volcà Anak Krakatoa que ha provocat el tsunami
Imatge de l'erupció del volcà Anak Krakatoa que ha provocat el tsunami | EFE

El govern indonesi investiga, amb l'ajuda de científics europeus, nord-americans, japonesos i australians, l’abast de l'enfonsament del volcà Anak Krakatoa, que va provocar el tsunami a Indonèsia fa una setmana. 

Les darreres investigacions indiquen que el volcà ha perdut més de dos terços de l'altura i la massa rocosa que tenia. Una avaluació visual mitjançant imatges satèl·lit, feta per l'Agència de Vulcanologia d'Indonèsia, ha arribat a la conclusió que ha passat de 340 metres d’altura a 110 metres.

Una destructiva esllavissada que hauria estat prevista fa 6 anys

Segons l'agència, entre 150 i 180 milions de metres cúbics de roques i cendres van caure al mar. Es creu que una gran part de les roques i la cendra es van desplomar en un sol moviment, cosa que va provocar el tsunami, amb onades de fins a 5 metres, el primer a Indonèsia que no va tenir l'origen en un terratrèmol.

Els científics esperen poder descobrir la massa real que va desprendre’s quan visitin el volcà i realitzin estudis més detallats, cosa que ara és impossible ja que l’accés està restringit a 5 km al voltant del volcà. 

Segons informa la BBC, fa 6 anys es va fer un estudi als vessants de la muntanya i van identificar els llocs on era més fàcil desplomar-se. Els resultats de l’estudi preveien una catàstrofe major però estimava unes onades i un temps de resposta al tsunami molt semblants a la realitat.

S’han pres imatges de satèl·lit a l’illa del volcà molt espectaculars

Composició de fotos del abans i el després de l'erupció del volcà Anak Krakatoa
Composició de fotos del abans i el després de l'erupció del volcà Anak Krakatoa | JAXA

 

Les imatges de satèl·lit captades abans i després de la fatídica erupció per l'Agència d'Exploració Espacial Japonesa (JAXA) ensenyen com més de dos quilòmetres quadrats de l'illa on hi ha el volcà va ser empassada pel mar.

Aquest dissabte informava el portaveu de l'Agència Nacional de Gestió de Desastres, Sutopo Purwo Nugroho, que s’ha actualitzat el nombre de víctimes del tsunami: 431 persones mortes, 7.200 ferides i més de 46.000 persones evacuades.


Comentaris

envia el comentari