Es compleixen 2 anys d'una de les ventades més fortes dels últims anys a Barcelona

El vent va ocasionar greus problemes a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i desgraciadament dues persones van perdre la vida

Conseqüències del vent a la línia R3 de rodalies | cedida

Avui, tot just fa 2 anys, una forta ventada va afectar Catalunya provocant greus destrosses i fins i tot la mort a tres persones. La ventada va ser excepcional al voltant de la ciutat de Barcelona, punt del país menys habituat a grans ventades i on es van concentrar la major part dels problemes.

Un fort temporal de vent va afectar el 9 de desembre de l'any 2014 tota Catalunya però especialment l'Àrea Metropolitana de Barcelona. La rodalia de la capital catalana va ser la més afectada per les destrosses ocasionades pel vent. Terrassa va ser una de les ciutats on més problemes es van registrar. Desgraciadament dues persones van perdre la vida aquell dia després que el vent tirés a terra un mur i aquestes dues persones, de 27 i 16 anys, quedessin atrapades sota. La paret que es va esfondrar pertanyia a una empresa abandonada, situada a la plaça de la dona de la ciutat egarenca. Els danys ocasionats per aquesta ventada es van valorar en mig milió d'euros. També va ser molt afectada la ciutat de Sabadell. Es calcula que van caure vora uns 280.000 arbres. Un terme municipal també molt afectat va ser el de Castellar del Vallès on es calcula que van caure uns 150.000 arbres. A la comarca del Vallès Occidental, la més afectada pel temporal, es va demanar a les famílies que no portessin els nens a escola després de dinar. També va ser molt important l'afectació del subministrament elèctric. Fins a 20.000 usuaris del Vallès Oriental van estar sense llum, la majoria a la Garriga, Aiguafreda o Figaró.

Un dels accidents més greus va tenir lloc a la línia R-3 de rodalies que cobreix la ruta entre l'Hospitalet de Llobregat i Vic. A l'alçada de La Garriga el tren va topar amb un arbre que havia caigut enmig de la via. El conductor del tren va patir lesions molt greus i va ser traslladat a l'Hospital General de Granollers. Els passatgers del tren van sortir il·lesos.

Boscos arrasats pel vent a Castellar del Vallès | @loforestalillo

 

La situació meteorològica prèvia a les ventades venia marcada per una important llevantada que fa afectar tota Catalunya a finals del mes de novembre i fins al dia 1 de desembre. Les precipitacions van ser molt abundants i el terreny va quedar molt humit. Es creu que aquest terreny molt humit després de les pluges podria ser la raó de la gran caiguda d'arbres durant l'episodi de vent. El fort vent de component nord que va afectar Catalunya durant el 9 de desembre de 2014, va tenir un component excepcional. Normalment els episodis de vent de nord no afecten l'Àrea Metropolitana amb molta força, ja que els Pirineus fan de barrera orogràfica. Durant aquesta situació el vent fort es trobava present tant a les capes baixes com sobretot a les capes altes de l'atmosfera i va poder travessar els Pirineus. A més l'efecte del vent en topar de les muntanyes del prelitoral català hauria ajudat a incrementar les ratxes de vent amb què es coneix com a efecte tobogan.

Les ratxes màximes de vent, registrades per les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, aquell dia van arribar a 176 km/h al Santuari de Queralt, els 151 km/h a Portbou, 128 km/h a Montserrat, 124 km/h a Caldes de Montbui, 111 km/h a Navata, 109 km/h al Perelló, 102 km/h a Sabadell o fins als 99 km/h a l'Observatori Fabra de Barcelona.

Sostre destrossat pel vent a Terrassa | cedida

Comentaris

envia el comentari