IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Es presenta el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya

Aquest estudi té com a objectiu actualitzar l'estat del clima i la seva evolució recent i futura a Catalunya

Les onades de calor seran més llargues i intenses | cedida

Avui s'ha presentat el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC), un estudi científic independent coordinat pel professor i catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona. L'estudi científic és elaborat de forma independent amb la col·laboració de 140 autors i 40 revisors amb l'objectiu d'actualitzar l'estat del clima i la seva evolució recent i futura a Catalunya. Un dels efectes més preocupant que s'indica en aquest estudi és l'augment de morts per fortes onades de calor a l'estiu, es calcula que prop de 2.500 persones podrien morir a l'estiu de l'any 2050 per la intensitat de les onades de calor.

Els autors d'aquest informe han resumit i concretat els efectes més negatius que el canvi climàtic deixarà a Catalunya però també una llista d'alternatives i propostes per fer front a aquest problema. A continuació s'exposen els principals problemes que segons aquest informe s'enfrontarà Catalunya en els pròxims anys com a conseqüència del canvi climàtic:

  • 1. Reducció de les pluges: Fins al moment no s'observa una disminució notable de la mitjana de pluja anual al conjunt de Catalunya, però alguns estudis demostren que les precipitacions es reduiran un 10% a mitjans d'aquest segle.
  • 2. Més períodes de sequera: Hi ha indicis que les sequeres augmentin en freqüència i en duració. La disponibilitat d'aigua a les conques litorals podria reduir-se en un 22% l'any 2051.
  • 3. Més episodis de temperatures altes: S'incrementaran els episodis d'onades de calor i els de contaminació atmosfèrica. Aquest augment de les temperatures provocarà un augment de la mortalitat per efectes de la calor de més d'un 20%, especialment en persones d'edat avançada. Es calcula que al voltant de l'any 2050 a Catalunya 2.500 persones podrien morir a l'any per episodis d'altes temperatures.
  • 4. Més nits tropicals: Especialment a les grans ciutats s'espera un major nombre de nits d'estiu amb temperatures tropicals (temperatures mínimes superiors als 20 °C).
  • 5. Més incendis forestals: Tot i que les últimes estadístiques indiquen una clara disminució en nombre d'hectàrees cremades a Catalunya, els incendis forestals podrien ser un gran problema si no s'inverteix més en la gestió de la superfície forestal que cada vegada és més important al nostre territori.
  • 6. Més erosió a les nostres costes: L'augment del nivell del mar i un increment dels temporals provocaran una major erosió del nostre litoral i la pèrdua de la sorra de les nostres platges.
  • 7. Menys nevades: La mitjana de nevades importants durant els pròxims anys a Catalunya podria minvar considerablement. Els períodes de neu i de fred intens serien més reduïts i les pistes d'esquí patirien una gran estacionalització en els seus serveis.

Tot i que aquests problemes ja són coneguts des de fa anys, les emissions de gasos d'efecte hivernacle encara són molt elevades a Catalunya i no s'estan produint mesures que realment redueixin aquestes emissions. La lleugera reducció dels gasos d'efecte hivernacle durant els últims anys a Catalunya respon a les dinàmiques del cicle econòmic i no a unes polítiques de reducció. L'informe indica que s'haurien de fer esforços reals per potenciar les energies renovables i disminuir el pes dels hidrocarburs en sectors com el transport.


Comentaris

envia el comentari