Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Espanya envia un nou pla contra la contaminació a Brussel·les, però amb molt retard

El govern espanyol ha tardat 5 mesos en enviar un document que, entre altres mesures, contempla zones de baixes emissions a les ciutats de més de 50.000 habitants

La contaminació produïda pels vehicles causa problemes respiratoris | Arxiu

 

El govern espanyol ha enviat finalment el nou pla contra la contaminació a Brussel·les, tot i que 5 mesos després de la data límit  que havia marcat Europa. D’aquesta manera, el primer Programa Nacional de Control de la Contaminació Atmosfèrica (PNCCA) pretén millorar la qualitat de l’aire els propers 10 anys.

En total, el pla contempla 57 mesures amb la finalitat que Espanya compleixi els objectius fixats per Europa  pel que fa a la reducció de les emissions al llarg de la propera dècada. Una iniciativa que Europa havia posat com a límit d’entrega als països membres el mes d’abril passat, per tant, la demora ha estat important.

El pla afecta de ple a les ciutats amb més de 50.000 habitants

Una de les mesures més sonades d’aquest pla és obligar a les ciutats de més de 50.000 habitants que apliquin zones de baixes emissions a partir de l’any 2023, iniciatives molt semblants a la de ‘Madrid Central’. «Aquest programa apel·la en gran mesura a una qüestió de salut», ha explicat la titular en funcions del Ministeri per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Imatge de la contaminació a Barcelona | Forocoches

 

Unes declaracions que fan referència directa a les recents dades aportades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que apunten al fet que la contaminació de l’aire és el quart factor de risc de mort a tot el món, havent causat ja al voltant de 93.000 víctimes mortals a Espanya els darrers 10 anys.

El PNCCA preveu una reducció del 92% dels nivells de diòxid de sofre l’any 2030, un 66% dels òxids de nitrogen, un 30% dels compostos orgànics volàtils que no siguin de metà, un 21% les emissions d'amoníac i un 50% les partícules fines. Això implicarà restriccions en l'àmbit agrícola o en l'electricitat i la calefacció, per exemple.

Lluita contra el trànsit

Sens dubte, un dels grans problemes de la contaminació a tot l’estat és el trànsit, especialment a les grans zones urbanes, com ara Barcelona o Madrid. Per aquesta raó, el pla pretén reduir l’ús del vehicle privat en un 35% en totes aquestes àrees de cara a l’any 2030, mentre que en l’àmbit interurbà la reducció serà d’un 1,5% cada any.

Imatge del tràfic dens que es viu cada dia al centre de Barcelona
Imatge del trànsit dens que es viu cada dia al centre de Barcelona | UB

 

El pla coincideix amb la vaga contra el canvi climàtic

La presentació del pla coincideix de ple amb la vaga estudiantil a tot l'estat contra el canvi climàtic que organitza el moviment 'Fridays for Future' i que està tenint molt seguiment per tot el territori, també a Catalunya, on els alumnes han sortit en massa al carrer.

El nou programa vol ser un suport a les mesures que moltes institucions autonòmiques i locals ja estan impulsant per reduir la contaminació, mentre que el govern espanyol vol millorar la imatge a Europa després que al juliol la Comissió Europea denunciés Espanya davant els tribunals per incomplir reiteradament els límits en aquest aspecte.

També et pot interessar...

 

  • Brussel·les denuncia finalment Espanya pels elevats nivells de contaminació