Quan tornaran les nevades i el fred de ple hivern a Catalunya?

L’anticicló que ens afecta des de fa molts dies sembla que continuarà amb nosaltres pràcticament el que queda de mes de febrer. No es veuen canvis importants a la vista

Aquest mes de febrer està sent excepcionalment sec i amb temperatures més altes de les normals per l’època. Tot i que és un mes tradicionalment marcat per les poques precipitacions, fa masses dies que no plou o neva amb una mica de ganes fora del Pirineu i, de fet, fora d'aquesta zona amb prou feines s'assoleixen els 3 l/m² en els darrers 15 dies a gran part de Catalunya,  havent-hi llocs que no arriben ni als 2 litres. Tot plegata causa d’un anticicló que està instal·lat de forma molt tossuda a sobre de Catalunya des de fa moltes jornades i que fa que de dia tampoc tinguem  fred de ple hivern. Les previsions indiquen que seguirem amb aquest temps durant la segona quinzena de febrer.

Els únics fenòmens meteorològics més importants que han tingut lloc les últimes setmanes han estat les nevades abundants al Pirineu, que van deixar gruixos importants de neu entre finals de gener i els primers dies de febrer, les tempestes del dia 1 de febrer i les ventades fortes a moltes comarques. La resta ha estat protagonitzat pel sol, boires i termòmetres molt agradables al migdia arreu  amb alguns valors que, localment, han fregat o assolit els 20º al sud de Catalunya aquests dies.

El temps estable continuarà dominant durant pràcticament el que queda de mes
El temps estable continuarà dominant durant pràcticament el que queda de mes | Arxiu

 

Quan podria tornar l’ambient d’hivern?

El cert és que, poc a poc, el dia es va allargant i la primavera es comença a apropant, ja que queda poc més d’un mes perquè arribi. Per tant, l’hivern es va esgotant i no es veuen per enlloc les fredorades ni les nevades.  No obstant, cal recordar que l’any passat els episodis de neu i fred més importants van arribar a finals de febrer i març.  Però enguany podríem tenir una situació similar? Els mapes són pessimistes en aquest sentit.

Malgrat alguns canvis a principis de la propera setmana amb més intervals de núvols, alguns plugims al litoral i nord-est i una baixada de les temperatures, els models meteorològics indiquen que l’anticicló es tornarà a refermar posteriorment i podria durar ben bé fins a finals de mes com a mínim. 

Mapa isobàric a 500 hPa pel dijous 21 de febrer que indica que l'anticicló continuarà
Mapa isobàric a 500 hPa pel dijous 21 de febrer que indica que l'anticicló continuarà | GFS

 

 

Un anticicló que ara mateix afecta gran part d’Europa i que, d’aquí a una setmana, s’instal·larà encara més al sud del continent, és a dir, a casa nostra. Haurem d’esperar a principis de març per poder veure alguns canvis, tot i que res fa pensar, per ara, que hagi de venir una fredorada important o nevades a Catalunya. Molt mala notícia pels amants del fred i la neu que estan veient passar un hivern molt descafeïnat.