Espectacular tromba marina davant de la costa de Barcelona

El fenomen s’ha vist aquesta tarda i el remolí de vent, que no ha causat danys, també s’ha pogut observar des del Vallès.

Imatge de la tromba marina des del nucli urbà de Badalona
Imatge de la tromba marina des del nucli urbà de Badalona | Víctor Torres

   

Sorpresa aquesta tarda a la costa de Barcelona. Una gran tromba marina, o mànega, s’ha pogut veure just davant del litoral barceloní, fenomen que ha causat gran expectació en ciutats com ara Barcelona o Badalona, però el gran remolí tenia tanta alçada que també s’ha pogut observar des del Vallès, més enllà de les muntanyes litorals.

Aquesta tromba marina s’ha originat en els núvols d’un ruixat molt intens que ha aparegut a la costa de Barcelona aquesta tarda i la columna d’aire ha arribat a tocar l’aigua del mar, deixant una imatge impressionant.

El fenomen s’ha pogut veure durant diversos minuts, ja que la mànega s’ha anat passejant per la costa en direcció sud, a mesura que també avançava l’intens xàfec cap a diversos punts del Barcelonès i Baix Llobregat. De fet, el ruixat ha estat tan local que no a tots els barris de Barcelona s’ha vist ploure. 

Aquestes són algunes de les imatges que molts usuaris han compartit a les xarxes socials:

Imatge de la tromba marina vista des de Badalona
Imatge de la tromba marina vista des de Badalona | Aroha Frias i Helena Estorach

Per què tromba marina i no un tornado?

Una tromba marina, o mànega, es forma al damunt del mar i es produeix quan, d’un o diversos núvols de tempesta, sorgeix un remolí de vent en forma d’embut que es despenja fins a l’aigua marítima. No arriben a terra, tot i que alguna d’elles pot fregar la línia de la costa en algunes ocasions. No acostumen a causar grans incidències. 

Són diferents, per tant, dels tornados, aquests violents remolins de vent que tenen lloc a terra ferma en un context de fortes tempestes. En aquest cas, les incidències i el grau de destrucció poden ser importants segons el nivell del tornado.    

Justament aquests dies ens trobem sota els efectes d’un embossament d’aire fred molt actiu que manté molt inestable el temps a casa nostra. Per tant, no és difícil que es torni a veure aquest fenomen davant de la costa catalana al llarg de les properes hores. 


Comentaris

envia el comentari