Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els incendis d'aquest any a Austràlia podrien convertir-se en els més devastadors de les últimes decades

L'estiu podria ser molt llarg i crític a Austràlia

La situació de sequera extrema que pateix el país s'agreujaria amb un estiu molt sec i molt càlid

Els incendis d'aquest any a Austràlia podrien convertir-se en els més devastadors de les últimes decades
Els incendis d'aquest any a Austràlia podrien convertir-se en els més devastadors de les últimes decades | EFE

De camí a l’estiu, Austràlia està registrant una de les sequeres més extremes dels darrers anys i una onada d'incendis sense precedents en la història d’aquest país oceànic. I els experts avisen que el pitjor està per arribar, ja que s'espera un estiu molt llarg i, a més, perillós per les temperatures extremes que es suportaran.

Aquest passat dijous, el Servei Meteorològic australià va publicar un informe sobre el pròxim estiu  on s’informa que les temperatures seran molt similars a les de l'any passat, on la temperatura mitjana de l'estiu va rondar els 30 graus. Aquest any, tot apunta que tornarà a estar entre els més calorosos de la història de país.

Situació de sequera extrema incrementant-se

A part de la calor persistent, l'absència de precipitacions serà un altre factor a tenir en compte i que agreujarà la sequera extrema que es viu en algunes regions de país com Nova Gal·les de Sud, on ja estan havent-hi molts incendis. Aquesta zona de sud-oest de país ja ha vist com els incendis calcinaven més d'un milió d'hectàrees des de principi d'any i tot això, amb tot l'estiu encara per davant.

Els incendis forestals podran ser més violents i hi haurà més restriccions

A causa de l’absència de precipitacions, les restriccions d'aigua seran més usuals en molts punts de país. Els que ja les han començat a patir són els estats de l'interior, però afectarà també a les ciutats més grans com Sydney, on s'espera que es limiti el consum d'aigua a partir del mes de desembre  després que les reserves es troben en nivells mínims històrics. Això també passarà factura a la fauna, com és el cas dels coales que està disminuint la seva població notablement.

Un koala adult amb la seva cria a l'esquena
Els coales són l'espècie més amenaçada pels incendis forestals d'Austràlia | Wikimedia Commons

‘El Niño’ de l’Oceà Índic serà el condicionant del temps de l’estiu austral

El director del servei de bombers rurals de Nova Gal·les de Sud, Shane Fitzsimmons, reconeixia a la BBC fa poques setmanes que «el pitjor de l'estiu i de la temporada, encara està per arribar».

La clau de la previsió d’un probable estiu càlid i sec recau sobre un patró climàtic de l'Oceà Índic i que, tanmateix, hauria provocat també diverses inundacions a l'Àfrica. El problema seria que la part occidental de l'oceà es torna significativament més càlida que la part oriental, provocant el fenomen conegut com el 'dípol de l'Índic', encara que també l'han batejat amb el nom de 'El Niño' indi.