Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els estius són unes tres vegades més llargs que fa 100 anys a Catalunya

Els observatoris Fabra i de l’Ebre, amb més de 100 anys de dades registrades, corroboren aquesta tendència a l’alça de la calor a causa de l’escalfament global

L'Observatori de l'Ebre va superar el seu rècord de temperatura màxima a l'agost | Arxiu

 

Que el canvi climàtic porta temps condicionant el temps de casa nostra i de tot el món és un fet, però a vegades es donen a conèixer dades que ens fan obrir els ulls i que ens demostren que aquesta problemàtica ha crescut de forma molt preocupant els darrers anys. En aquest sentit, les dades de dos dels observatoris meteorològics més antics de Catalunya amb registres de més de 100 anys, el Fabra de Barcelona i el de l’Ebre, conclouen que els estius són actualment més de tres vegades més llargs que fa un segle. 

Així ho informa ‘TV3’ amb les dades consultades d’aquests dos observatoris, que mostren aquesta tendència d’estius més llargs del normal, més dies superant els 30º anualment arreu del territori i menys jornades de fred intens.

L’Observatori de l’Ebre, el punt més tòrrid de Catalunya

Pel que fa a l’Observatori de l’Ebre, situat a Roquetes, el municipi on més calor fa de tot Catalunya, els estius són el triple de llargs que a principis del segle XX. Les dades indiquen que dels 33 dies de mitjana de dies càlid entre 1905 i 1914, s’ha passat als 100 dies en els últims 10 anys, i això sense comptar el 2019. En definitiva, hem passat de tenir en aquest punt un mes càlid a l’any a tenir-ne tres i, de fet, enguany ja portem 27 dies en què s’han assolit o superat els 30º en aquesta instal·lació.

L'Observatori Fabra compta amb més de 100 anys de dades | Alfons Puertas

 

El Fabra de Barcelona mostra un augment de la TºC excepcional

Si ens fixem en l’Observatori Fabra, ubicat a la muntanya de Collserola a Barcelona, s’ha passat de ser molt excepcional arribar als 30º a principis del segle passat a ser un fet habitual en els estius dels darrers anys. En aquest sentit, entre 1914 i 1915 cap dia es va assolir aquesta xifra, mentre que entre 1914 i 1923 hi va haver de mitjana 6 dies per any de 30º o més, mentre que en els darrers 10 aquest fet ha tingut lloc uns 33 dies per any. Un augment espectacular de la calor intensa que fa que, en aquest punt, els estius siguin 5 vegades més llargs que fa 100 anys. 

Per tant, a l’Ebre els estius són el triple de llarg que fa un segle, però a Barcelona aquesta xifra puja fins a 5 vegades. També destaca el fet que, fins l’any 1975, no hi havia una tendència clara a l’alça en aquest sentit, però a partir d’allà la calor ha anat clarament a més, especialment al llarg del segle XXI, corroborant l’impacte de l’escalfament global.

També et pot interessar...