Grans estralls pel vent huracanat de quasi 180 km/h a l’Adriàtic

Les fortes ventades han afectat gran part dels països banyats per aquest mar. Hi ha hagut un ferit a Itàlia i molts danys materials a causa de les intenses ràfegues
Un cotxe aixafat per un arbre caigut pel vent a Itàlia | Twitter

 

L’anticicló no sempre és sinònim de bon temps i, malgrat que gran part d’Europa viu uns dies de sol i temperatures força agradables per l’època, els límits de les altes pressions poden causar alguns estralls. Això és el que ha passat a les costes vorejades pel mar Adriàtic, on un corrent de vents molt forts han escombrat pràcticament tot el territori deixant ràfegues huracanades de fins a quasi 180 km/h, un ferit a Itàlia i molts danys materials.

 

És el que es coneix com a vent ‘bora’, molt típic a la zona en dies hivernals d’anticicló i que va sacsejar dissabte molts països. Alguns dels registres més espectaculars en zones poblades són els 169 km/h a Marjan i Makarska (Croàcia), 152 km/h a Dubrovnik, 131 km/h a Mostar (Bòsnia) o 126 km/h a Split (Croàcia).

 

Les ventades ha causat molts estralls a la costa adriàtica d’Itàlia, on passeigs marítims i edificis s’han vist seriosament afectats per les grans onades, mentre que a tota la zona afectada de l’Adriàtic han caigut nombrosos arbres, s’han tombat camions o han saltat teulades, com per exemple a la pista d’esquí de Campo Felice, on hi ha hagut l’únic ferit. Aquestes són algunes de les imatges més espectaculars del temporal de vent:

 

 

La ‘bora’, un vent típic de l’Adriàtic

La ‘bora’ és un vent catabàtic característic del nord i nord-est que bufa al mar Adriàtic, Croàcia, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Turquia. Aquest fenomen es dona sobretot a l’hivern en èpoques anticiclòniques, quan les isòbares de l’anticicló s’ajunten amb les d’una pertorbació i creen un corrent de fortes ràfegues de vent fred a tota l’àrea canalitzats des dels Alps Dinàrics.

 

Aquesta situació acostuma a durar tan sols unes hores, tot i que provoca grans estralls. Diumenge tot plegat ja és història perquè els forts vents s’han traslladat al nord d’Àfrica. Ara tocarà fer balanç dels danys que ha causat la ventada.  

 

 

Fes clic aquí per consultar el temps en vídeo a Youtube!

Comentaris