Grans estralls pel vent huracanat de quasi 180 km/h a l’Adriàtic

Les fortes ventades han afectat gran part dels països banyats per aquest mar. Hi ha hagut un ferit a Itàlia i molts danys materials a causa de les intenses ràfegues
Un cotxe aixafat per un arbre caigut pel vent a Itàlia | Twitter

 

L’anticicló no sempre és sinònim de bon temps i, malgrat que gran part d’Europa viu uns dies de sol i temperatures força agradables per l’època, els límits de les altes pressions poden causar alguns estralls. Això és el que ha passat a les costes vorejades pel mar Adriàtic, on un corrent de vents molt forts han escombrat pràcticament tot el territori deixant ràfegues huracanades de fins a quasi 180 km/h, un ferit a Itàlia i molts danys materials.

 

És el que es coneix com a vent ‘bora’, molt típic a la zona en dies hivernals d’anticicló i que va sacsejar dissabte molts països. Alguns dels registres més espectaculars en zones poblades són els 169 km/h a Marjan i Makarska (Croàcia), 152 km/h a Dubrovnik, 131 km/h a Mostar (Bòsnia) o 126 km/h a Split (Croàcia).

 

Les ventades ha causat molts estralls a la costa adriàtica d’Itàlia, on passeigs marítims i edificis s’han vist seriosament afectats per les grans onades, mentre que a tota la zona afectada de l’Adriàtic han caigut nombrosos arbres, s’han tombat camions o han saltat teulades, com per exemple a la pista d’esquí de Campo Felice, on hi ha hagut l’únic ferit. Aquestes són algunes de les imatges més espectaculars del temporal de vent:

 

 

La ‘bora’, un vent típic de l’Adriàtic

La ‘bora’ és un vent catabàtic característic del nord i nord-est que bufa al mar Adriàtic, Croàcia, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Turquia. Aquest fenomen es dona sobretot a l’hivern en èpoques anticiclòniques, quan les isòbares de l’anticicló s’ajunten amb les d’una pertorbació i creen un corrent de fortes ràfegues de vent fred a tota l’àrea canalitzats des dels Alps Dinàrics.

 

Aquesta situació acostuma a durar tan sols unes hores, tot i que provoca grans estralls. Diumenge tot plegat ja és història perquè els forts vents s’han traslladat al nord d’Àfrica. Ara tocarà fer balanç dels danys que ha causat la ventada.