Mitja Europa congelada i sota la neu per l’onada de fred àrtic

Les nevades han arribat a la mateixa línia de la costa en països com ara Itàlia o Grècia. A Catalunya ens arribarà la glopada freda però les nevades no sortiran fora del Pirineu

L’onada de fred àrtic porta dies afectant part del centre i est d’Europa  a causa del bloqueig de l’anticicló, ubicat en forma d’omega a la zona de l’Atlàntic i que afecta França, el Regne Unit i part de la península ibèrica. Això està deixant temperatures gèlides a la meitat est del continent amb nevades que, en algunes ocasions, arriben a la mateixa línia de la costa. 

Països com Itàlia i Grècia estan patint aquestes nevades a cota 0 amb ciutats mediterrànies o de l’adriàtic que estan quedant ben blanques. Sicília, Nàpols, Calàbria, Atenes o Tessalònica, són només alguns exemples de punts on la neu està causant molts estralls amb la previsió que el fred i la neu continuïn encara uns dies en aquestes àrees. Al nord de Grècia, alguns punts interiors han arribat a baixar per sota dels -20º, mentre que quasi totes les classes escolars del país van quedar suspeses dimarts amb talls d’electricitat i molts problemes de mobilitat.  

La neu ha arribat fins a la mateixa ciutat d'Atenes
La neu ha arribat fins a la mateixa ciutat d'Atenes | Twitter

 

Però si ens fixem amb els països dels Alps, els Balcans i el nord-est d’Europa, la situació és encara pitjor. La neu no para de caure a Àustria, nord d’Itàlia, Suïssa i part d’Alemanya, i a les zones alpines s’acumulen ja entre 2 i 3 metres de neu, cosa que està provocant molts talls de carreteres i esllavissades, inclús a les pistes d’esquí. De fet, ja han mort almenys 4 persones als Alps per allaus de neu.

A Alemanya, el temporal està afectant sobretot el sud del país amb nevades importants, especialment a la zona de Baviera, on els últims dies s’han cancel·lat vols i trens amb escoles tancades i fins a mig metre de neu en alguns punts. Al sud de Polònia la nevada també està sent espectacular amb grans gruixos de neu, molts problemes de mobilitat i risc molt elevat d’allaus. Aquestes són algunes de les imatges més impressionants del temporal a Europa:

El temporal segueix a Europa i el fred àrtic arriba a Catalunya

A Europa, la previsió és que durant tota la setmana encara hi continuïn les nevades i el fred gèlid, tot i que anirà enretirant-se del centre del continent poc a poc. El passadís gelat continuarà actiu a l’est i, de fet, aquesta propera nit s’esperen noves grans nevades al sud d’Alemanya amb fins a 50 centímetres de neu nova.

Pel que fa a Catalunya, a partir d’aquest mateix vespre de dimecres ens arribarà la glopada d’aire molt fred que ens acompanyarà fins dissabte, amb termòmetres que tocaran fons divendres, quan tot el país estarà per sota dels 10º de dia i de nit gelarà a tot arreu, amb temperatures extremadament baixes al Pirineu. No obstant, el fred serà sec i no s’esperen precipitacions.  Tan sols nevades febles a la cara nord pirinenca a totes les cotes.