Una expedició camí cap a l’indret més hostil de l’Àrtic

Amb l’objectiu de veure els processos atmosfèrics i oceànics, científics de tot el món faran un viatge sense precedents, creuant el casquet polar àrtic amb el trencaglaç ‘RV Polarsten’
Imatge del trencaglaç 'RV Polarstern' durant l'expedició | Cedida

 

Una expedició científica d’uns 600 participants i de 17 països posarà rumb cap a l’indret més hostil de l’Àrtic, des de la localitat de Tromso, Noruega. El grup de científics realitzarà el trajecte a bord del vaixell trencaglaç ‘RV Polarstern’.

 

L’associació de l’Observatori Multidisciplinari a la Deriva per l’Estudi del Clima Àrtic (MOSAIC), amb Markus Rex, de l’Institut alemany Alfred Wegener, com a director del projecte, serà l’encarregada de dur a terme el viatge. L’expedició, sense precedents, estarà pràcticament un any amb els motors aturats i completament aïllada de la civilització.

 

«Estarem més lluny de la civilització que l’Estació Espacial Internacional (EEI), ja que aquesta està a una òrbita de només a 400 o 500 quilòmetres d’altura; estarem aïllats. Cap altre trencaglaç podrà enxampar-nos perquè el gel serà massa gruixut», segons va explicar el líder de l’associació.

 

Membres del grup MOSAIC durant les tasques de l'expedició | Cedida

 

La comunitat científica té com a finalitat la de desplaçar-se creuant el gel, en direcció el pol nord i a l’Estret de Fram, per tal d’observar els processos atmosfèrics i oceànics durant tot el cicle anual.

 

Un membre de l’expedició MOSAIC anomenat Marcelo Nicolaus va afegir: «Podem fer molt amb la robòtica i altres coses, però al final, l’observació visual, manual i també la mesura és el que necessitem. Hem de sortir i instal·lar aquell campament al gel».

 

Interès a nivell global

Molts països col·laboren amb aquest projecte degut a que tenen un interès a l’Àrtic perquè  és una de les zones essencials de la Terra i responsable de diversos fenòmens climàtics a llocs tan llunyans del pol nord.

 

Segons Markis Rex, els interessos de caràcter geopolític d’aquests països no formaran part de l’expedició científica MOSAIC. No obstant, moltes nacions han invertit l’esfereïdora xifra de 158 milions de dòlars per tal de dur-la a terme, com per exemple, la Xina, Canadà o el Japó.

 

També et pot interessar...