Imatge del volcà Cumbre Vieja en erupció durant la nit

Explosions i pluja àcida, el que vindrà amb el volcà de La Palma: màxima preocupació

La devastació que està causant el volcà de La Palma està lluny d'acabar-se

L'esclat del volcà canari Cumbre Vieja, a La Palma, pot portar pitjors conseqüències que les que s'estan vivint actualment.

Diumenge passat, 19 de setembre, va tenir lloc el succés que els experts havien predit. Tot i que es van sorprendre bastant, ja que l'esperaven per a l'última setmana del mes i no amb tanta antelació com s'ha produït.

La violència de l'explosió va alertar els veïns de la zona, i les autoritats van desallotjar els vilatans que es trobaven al pas del magma. Molts van haver de sortir de casa seva amb molt poques pertinences o només amb la documentació essencial.

L'avanç d'aquest succés està sent retransmès per tots els mitjans de comunicació nacionals, i fins i tot els internacionals se n'han fet ressò. El volcà està causant grans destrosses i està devorant tot el que troba al seu pas.

Les conseqüències que està deixant són devastadores i estan lluny d'acabar-se. Els experts han assegurat que el pitjor encara no ha arribat i que les reaccions químiques que es produiran podrien afectar la salut dels habitants de l'illa.

El volcà de La Palma seguirà actiu vuit setmanes més

Els geòlegs i els vulcanòlegs estan molt atents de l'evolució i el desenvolupament de l'activitat del volcà, en el qual ara mateix hi ha tots els focus posats per a mirar de predir-ne els moviments i possibles reaccions addicionals.

Després de més de 50 anys inactiu, els experts asseguren que l'acumulació excessiva de material piroclàstic del Cumpre Vieja tindrà greus conseqüències per a l'illa. Els rius de lava acaben desembocant al mar, i asseguren que aquesta fusió tindrà pitjors conseqüències que les que s'han viscut fins ara.

L'arribada del magma al mar s'esperava per ahir a la tarda, però els científics han confirmat que el riu de lava avança molt lentament. Tenint en compte això, han estimat que vessarà al mar d'aquí a uns dies.

S'estima que aquest succés tindrà lloc a la costa de Tazacorte, exactament a Playa Nueva. La lava està destruint infraestructures i terres de cultiu, a més d'haver causat el desallotjament de més de 5.000 persones.

No obstant això, ara mateix el que més preocupa és l'expulsió de gasos i les possibles explosions que es puguin produir els propers dies. A més, l'arribada del riu de lava al mar suposarà una reacció que provocarà la caiguda de pluja àcida.

Asseguren que la fusió entre els dos elements, magma i aigua, serà un espectacle digne de veure i bastant perillós. La lava caurà al mar en forma de cascada des d'un penya-segat d'uns 100 metres d'altura.

Aquest xoc farà que les dues masses reaccionin d'una manera molt violenta a causa de la temperatura de cada una. És a dir, el xoc tèrmic es produirà quan la lava, que està a més de 1000 graus, impacti contra el mar, que té una temperatura d'aproximadament 23 graus.

A més, la reacció dels components provocarà núvols enormes de vapor àcid i químic que es transformarà en precipitacions nocives. Asseguren que després de la fusió, es generaran una sèrie d'explosions molt violentes i continuades.

No obstant això, el que preocupa més són els efectes que aquest succés final tindrà en la salut dels illencs. Els experts asseguren que els vapors i torrents àcids poden provocar irritacions de gola i nas.

La capa de cendra que es posarà sobre el sòl i els gasos tòxics seran més perjudicials per als cultius del que ho està sent la lava. La situació és caòtica i els informes són constants a causa del caràcter impredictible del volcà.

Les conseqüències estan sent devastadores i ja s'estan posant en marxa operatius per a intentar controlar la situació.