El final de l’anticicló arriba la setmana que ve: baixaran les temperatures acusadament

Després d’un carnaval estable, es capgirarà la situació i l’atmosfera estarà més dinàmica, provocant temperatures més hivernals i l’arribada de pluges i nevades a Catalunya

Els models indiquen que els ruixats tornaran i visitaran força comarques la setmana que ve | Arxiu

Ha acabat un mal febrer pel que fa a pluges i temperatures, malgrat va començar molt mogut al Pirineu i amb esperances de nevades a cotes baixes prop de la costa. No es va complir gaire la previsió i tot el mes ha estat càlid i monòton. Extraordinàriament, aquesta última setmana, el persistent anticicló i una petita onada de calor ha sacsejat el territori amb temperatures rècords d’avançada primavera en ple hivern.

El mes de març vol capgirar la situació meteorològica, almenys els primers 10 dies. Molt propi d’un mes més inestable que el febrer, és molt freqüent que porti les últimes fuetades intenses de l’hivern. La propera setmana pinta ser més moguda, la temperatura baixarà acusadament a bona part del territori i la successió de diversos fronts atlàntics de nord-oest permetran l’arribada de pluges i nevades a casa nostra.

L'ambient molt primaveral farà un gir radical a partir de dilluns, la temperatura baixarà fort fins a valors hivernals
L'ambient molt primaveral farà un gir radical a partir de dilluns, la temperatura baixarà fort fins a valors hivernals | WXCHARTS.EU

 

El canvi de temps serà més important a la zona del Pirineu i al nord-est, perquè les injeccions de fred i humitat des del nord són més propenses a descarregar ruixats i fer baixar la temperatura en aquests sectors. Segons els mapes meteorològics d’avui, l’ambient diürn prendria un tobogan de 8º o més. Fins dimarts no notarem gaires canvis, migdies suaus, cels enterbolits per núvols i 4 gotes al Pirineu occidental, però a partir de dimecres la pluja pot reaparèixer en força comarques.

La neu pot tornar als cims del Pirineu i del Montseny
La neu pot tornar als cims del Pirineu i del Montseny | Enric Navarrete

 

Primeres pluges després d’un mes de sequera a l’interior i nord de Catalunya

Falta encara una setmana llarga i la previsió pot ballar força d’un dia per l’altre, però sembla força segur que diverses tongades de pluja i neu visitaran el territori, sobretot al voltant de dimecres i dijous vinent. La cota de neu farà força tombs, pujarà i baixarà però en alguns moments es pot situar als 1.000 metres. La neu verge tornarà a visitat el Pirineu i les muntanyes prelitorals del nord-est. Les quantitats més importants es concentraran al Pirineu occidental.

Acumulació de pluja prevista entre els dies 6 i 7 de març
Acumulació en litres de la pluja prevista entre els dies 6 i 7 de març | WXCHARTS.EU

 

Amb l’arribada d’aquests fronts de nord-oest, el vent s’enfortirà als extrems del país però creiem que arribarà arreu, i escombrarà els nivells tan alts de contaminació que respiràvem aquest febrer. La calor d’abril té els dies comptats, la caiguda dels termòmetres està ben assegurada però baixarà fins a valors propis de finals d’hivern.

Per ara no sembla una irrupció d’aire polar, però sentirem la davallada perquè venim de dies molt suaus. L’ambient es normalitzarà totalment la setmana que ve, farà fred de matinada i les màximes no pujaran dels 15- 18º a les zones costaneres.


Comentaris

envia el comentari