El Fogony, el vent que ha fet que aquesta nit fes calor al Pirineu

Aquest fenomen conegut com a efecte Föhn es produeix quan el vent del nord baixa reescalfat fins a les valls de la cara sud de la serralada

Les temperatures han estat molt altes aquesta nit en algunes valls del Pirineu
Les temperatures han estat molt altes aquesta nit en algunes valls del Pirineu | Arxiu

   

Aquesta passada nit les temperatures s’han tornat boges. Mentre a gran part de l’interior i a les muntanyes feia fresca o fred, en alguns punts de les valls del Pirineu de Lleida els termòmetres s’han disparat i no s’ha baixat, en alguns casos, dels 20º. Una situació ben curiosa però habitual a casa nostra que és degut a un vent reescalfat que genera el conegut com a efecte Föhn. 

Aquest fenomen, el nom del qual prové de l’alemany i que és conegut també com a Fogony en català, es produeix quan el vent sec del nord que travessa el Pirineu, un cop creua els cims amb ambient fred, baixa ràpidament per les valls de sotavent, en aquest cas la cara sud, i es va reescalfant a mesura que va descendit, fent que les temperatures siguin altes a les valls i baixes als cims amb un contrast molt marcat.

Fort contrast tèrmic al Pirineu

D’aquesta manera, els termòmetres de molts punts de les valls pirinenques de Lleida s’han quedat amb un ambient càlid per l’època aquesta nit, fins i tot per treure’s el jersei. Per exemple, a Sort, al Pallars Sobirà, no s’ha baixat dels 20º, i al Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça, o a la Seu d’Urgell, a l’Alt Urgell, la mínima ha estat de 19º.

En canvi, en els cims dels Pirineus de la mateixa zona el contrast era enorme, ja que a Certascan, per exemple, a 2.500 metres, la mínima ha estat de 4º tan sols, fins a 16 graus de diferència amb la dada de Sort.

El mapa de temperatures mínimes d'avui mostra en verd les zones on no ha fet fred
El mapa de temperatures mínimes d'avui mostra en verd les zones on no ha fet fred | Meteocat

 

Aquesta situació no s’ha repetit a gran part de la resta de valls del Pirineu, ja que, per exemple, en llocs com ara Sant Pau de Seguries i Núria, al Ripollès, s’ha baixat fins els 8º i els 6º respectivament. Pel que fa a la Cerdanya, s’han registrat 9º a Das o 8 a Puigcerdà, mentre que a la cara nord ha fet força fred. A la Vall d’Aran, per exemple, s’han registrat tan sols 3º al Lac Redon o 6º a Vielha.

Vent reescalfat també a més punts

No només ha estat destacable el Fogony aquesta nit a Catalunya. També destaquen la tramuntana i el mestral, que han bufat amb ganes de nit i han mantingut ben alts els termòmetres en alguns punts dels dos extrems del país. Destaquen els 22º de Navata, a l’Alt Empordà, i els 19 de l’Aldea, al Baix Ebre.

A la resta de Catalunya, moltes mínimes s’han mogut entre els 8º i els 13º, si bé han baixat més en alguns punts de muntanya i de l’interior, com ara els 4º de Prades, al Baix Camp. A la costa s’han superat els 15º. 


Comentaris

envia el comentari