L'eruga processionària és present per molts punts de Catalunya

El fong que podria acabar amb la temible processionària del pi

Es tracta del fong silvestre medicinal Cordyceps militaris i pot controlar aquesta plaga que provoca erupcions i picors a molta gent, sobretot als al·lèrgics a les erugues

Qui no ha vist mai aquelles espècie de boles de tela blanca als pins de tot Catalunya? Es tracta de nius de l’eruga processionària de pi, una espècie que cada any es converteixen en tota una plaga  per molts punts del territori i que són un autèntic maldecap per aquells que se les troben, ja que provoquen erupcions a la pell i picors, sobretot als al·lèrgics. Ara, però, un estudi afirma que un fong podria controlar i acabar amb aquesta plaga. 

Es tracta del fong silvestre medicinal Cordyceps militaris, una espècie que és capaç de controlar la plaga de processionària de pi de forma eficaç. Així ho conclou un estudi de la Càtedra de Micologia de l’Escola d’Enginyeries Agràries del Campus de la Universitat de Valladolid (UVA).

Aquesta plaga afecta ja gran part de l’estat, sobretot per culpa de l’increment de la calor, les sequeres i la prohibició de tractaments fitosanitaris de control de la processionària. De fet, segons les últimes dades ofertes per la Generalitat, aquesta plaga afecta un total de 120.000 hectàrees de pi, és a dir, una de cada sis hectàrees d’aquest arbre a tot Catalunya.  

Els pels que cobreixen les erugues es desprenen i floten a l’aire, provocant fortes picors i irritacions a la cara. Els nens i els animals de companyia són especialment vulnerables a aquesta espècie, que pot arribar a ser perillosa i, inclús, mortal.

Tot el que et cal saber sobre la perillosa eruga processionària
Les processionàries provoquen fortes picors a la pell i irritacions | Edgar López

 

El fong pot eliminar el 80% de les erugues

Segons l’estudi, aquest fong, localitzat a la comarca del Cerrato a Palencia, pot arribar a eliminar el 80% de les erugues processionàries, tot i que el resultat final pot acabar sent efectiu fins a un 100%. Segons el director de la Càtedra, Juan Andrés Oria de Rueda, aquest tractament és «eficaç» a nivell biològic i «totalment inofensiu».

El tractament és totalment natural i evita utilitzar productes químics agressius, evitant efectes a les persones i animals. La seva aplicació es faria a partir de la polvorització d’una solució líquida amb espores.