ÚLTIMA HORA

🚨 Pedro Sánchez: «No contemplo un confinament a Espanya»

Els tornados no es formen de la manera que es creia fins ara

Així ho conclou un grup d’investigadors de la Universitat d’Ohio, als Estats units. Segons les dades, aquests fenòmens es formen des de baix cap amunt, i no al revés

Els tornados s'inicien de baix cap a dalt
Els tornados s'inicien de baix cap a dalt | Arxiu

Gran daltabaix en el món de la meteorologia després de conèixer els resultats d’un estudi que canviarà la visió i previsió dels tornados. Segons un grup d’investigadors de la Universitat d’Ohio, als Estats Units, aquests fenòmens no es formarien com els meteoròlegs es pensaven fins ara.  

Després d’analitzar quatre tornados, aquest grup d’investigadors, encapçalats per la meteoròloga Jana Houser, determina que aquests fenòmens de vent es formarien des de baix cap amunt, i no al revés com es creia fins ara. Una constatació que de ben segur marcarà un abans i un després en l’estudi dels tornados.

Totes les observacions fetes corroboren aquesta teoria

Al llarg de les observacions fetes pels investigadors a partir d’un radar mòbil Doppler d’exploració ràpida, els experts van comprovar que els vents en forma de remolí dels tornados que es van estudiar s’originaven a prop del terra abans d’arribar a les zones més superiors del fenomen. Un fet que contradiu totalment les teories mantingudes fins ara que apunten que els vents s’originen a diversos quilòmetres d’altura.

Un dels tornados estudiats és ‘El Reno’, considerat un dels més devastadors i grans de la història dels Estats Units que va destruir diverses zones rurals de l’estat d’Oklahoma el 31 de maig de l’any 2013. L’anàlisi dels moviments i formació del fenomen va causar sorpresa entre els investigadors.

La raó d’aquesta inesperada sorpresa va ser que els vídeos i fotografies del tornado, tots enregistrats per caçadors de tornados, mostraven com l’embut del fenomen ja s’havia format arran de terra diversos minuts abans que el radar indiqués el naixement del tornado a prop de 250 metres del terra.

A més, les dades que va oferir el radar Doppler també indicaven que els vents arremolinats començaven abans al terra que no pas a les parts superiors. Segons els climatòlegs, aquesta descoberta ajudarà a partir d’ara a fer més eficients les alertes de tornados, mentre que obrirà la porta a una nova manera d’estudiar aquests fenòmens.  


Comentaris

envia el comentari