Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La NAO negativa explicaria las olas de calor que ha sufrido Cataluña últimamente

Les fortes onades de calor deixen fins a gairebé 1.500 morts a França

Els forts episodis d’aquest estiu amb temperatures extremes han causat la mort de 1.435 persones, fent pujar la taxa de mortalitat un 9,1% per sobre l’habitual

La NAO negativa explicaria las olas de calor que ha sufrido Cataluña últimamente
Les fortes onades de calor cada cop seran més freqüents al centre i nord d'Europa | Arxiu

 

Aquest any França ha batut rècords de temperatures extremes fruit de dos episodis de fortes onades de calor, la primera del 24 de juny al 7 de juliol, i a la segona del 21 al 27 de juliol, causant la mort de gairebé 1.500 persones, segons les dades facilitades per la ministra de Sanitat Agnès Buzyn.  Aquestes xifres, malgrat ser dramàtiques, són unes deu vegades inferiors a les 15.000 defuncions de l’any 2003, malgrat que les temperatures enguany han estat més altes que el 2003.

La caiguda del nombre de víctimes per les fortes calorades d’aquest 2019 s’explica en part per les fortes mesures preventives que ha dut a terme el govern francès. «D’aquestes 1.500 morts, aproximadament la meitat són de persones grans de més de 75 anys, però també hi ha adults i joves, que s’han vist afectats per les altes temperatures», va explicar la ministra. A més, va afegir que una dotzena d’aquests casos estan relacionats amb l’àmbit laboral, en els sectors de la construcció, la restauració o a l’agricultura.

Gent banyant-se a les fonts davant de la Torre Eiffel de París per la calor extrema
Gent banyant-se a les fonts davant de la Torre Eiffel de París per la calor extrema | EFE

 

Aprendre’n dels errors

La forta onada de calor que va afectar Europa, va fer activar a França totes les alarmes. L’experiència traumàtica del 2003 va fer mobilitzar les autoritats franceses per tal d’evitar una situació dramàtica  com la d’aquell any, amb més de 15.000 persones mortes. Aquest 28 de juny els termòmetres van arribar als 46º al sud del país, mentre que el 25 de juliol es van batre rècords en arribar a una temperatura a Paris de 42,6º, superant l’antic rècord de 40,4º de l’any 1947.

Les successives onades de calor d’aquest any han encès l’alarma creixent sobre els efectes del canvi climàtic i han iniciat un debat sobre l’escassa preparació de moltes ciutats europees davant les temperatures insòlites al nord del mediterrani.

També et pot interessar...