Un satèl·lit fotografia per primer cop el Pol Nord del Sol

L’Agència Espacial Europea ha presentat recentment, mitjançant la superposició de moltes imatges, la vista del cercle polar de la nostra estrella

Imatge de la sonda solar Proba-2
Imatge de la sonda solar Proba-2 | ESA

Gràcies a la missió Proba-2 de la ESA realitzada a les latituds baixes del Sol s’ha pogut fer una reconstrucció de la possible vista del pol nord del Sol.

Això es deu a que el satèl·lit ha escanejat tot allò que trobava a la seva línia de visió, inclosa l’atmosfera que s’eixampla al llarg del disc solar, ja que els pols no es poden observar directament des de la seva òrbita.

Amb aquest conjunt de dades, els científics de la ESA poden mostrar l’aspecte de les regions polars mitjançant una vista artificial. Per tal de conèixer quines són les característiques de l’atmosfera solar per sobre els pols, el que fan és prendre imatges del disc solar i recollir petits fragments de les partícules de les regions superiors i exteriors de la nostra estrella al llarg de la seva rotació.

Segons els experts, d’aquesta manera queda compensat el fet que la nostra estrella no roti a velocitats constants a totes les seves latituds. Mitjançant la combinació d’aquestes dades, ha estat possible obtenir una vista prou fidel del Pol, tal com es pot apreciar a la seva panoràmica.

El Pol nord solar vist com no s'havia fet mai

La panorámica del Pol Nord solar, tot i que es una vista artifical mostra la aparença real d'aquesta zona
La panoràmica del Pol Nord solar, tot i que és una vista artifical mostra la aparença real d'aquesta zona | ESA

 

La càmera d’ultravioleta extrem SWAP de la sonda Proba-2, ha permès captar la composició de la imatge i que es puguin observar les petjades resultants del procés d’unir les diferents imatges en una panoràmica. La línia que travessa el centre es deu als petits canvis en l'atmosfera solar que es van produir en el temps que es va trigar a crear la simulació.

A més, aquesta vista mostra un bony brillant a la part superior dreta del Sol. Aquest, és causat per un forat coronal de baixa latitud que gira al voltant del disc colar. La regió del forat coronal polar, que és visible en forma de taca fosca al mig del disc solar, és una font de vent solar molt ràpid.

La ESA enviarà noves sondes per estudiar més a fons les regions polars

L’Agència Espacial Europea té l’objectiu de realitzar observacions directes a totes aquestes regions amb la finalitat de completar les dades que van ser recollides per Ulysses.

No obstant això, aquest tipus de recreació, similar a la que s’ha vist, contribueix de manera notable a descobrir quins són els secrets dels pols, la manera que les ones es propaguen per la resta de l’astre o perquè es formen fenòmens com els forats i les ejeccions coronals que tenen un efecte en la meteorologia espacial que envolta el nostre planeta.

Quan l’any 2020 es llanci la sonda solar Orbiter de l’ESA es treballarà aquest buit. La missió s’encarregarà d’estudiar el Sol amb tot detall a aquelles latituds altes, per explorar les regions polars. També mostrarà de quina manera el camp magnètic solar i les emissions que generen les partícules afecten el seu entorn còsmic, inclosa l'àrea de l'espai que es troba més a prop del planeta Terra.


Comentaris

envia el comentari