Fotografien per primera vegada el ‘Dofí Llis’ a les aigües costaneres de Xile

Sorprenent descoberta d’aquesta espècie de dofí a les aigües de l’Estret de Magallanes, al sud del continent sud-americà, i els experts responsabilitzen aquesta rara observació al Canvi Climàtic
Fotografia de un exemplar de Dofí Llis
Fotografia de un exemplar de Dofí Llis | Centro IDEAL

Per primera vegada a l’Estret de Magallanes, molt al sud de Xile, biòlegs del Centre d'Investigació Dinàmica d’Ecosistemes Marins d’Altes Latituds de la Universitat Austral d’aquest país han observat i fotografiat diversos dofins ‘llisos’, una espècie que mai abans s’havia observat en aquesta zona i que es caracteritza per no tenir aleta dorsal.

 

Aquest dofí normalment es troba a les aigües de l'oceà Pacífic entre el Perú i el Cap de Hornos, al sud de Xile. Poden arribar a mesurar 2 metres, pesar 116 kg i és l’únic dofí que habita l’hemisferi sud que no té aleta dorsal. La primera observació a l’estret de Magallanes va ser el passat mes de març quan un biòleg del centre IDEAL Marco Pinto Torres va veure per causalitat 5 exemplars d’aquesta espècie.

 

 

 

Durant una expedició d’estudi oceànic i ambiental, molt a prop de les glaceres de la zona, sorprenentment va trobar 5 dofins llisos, un fet insòlit en unes aigües poc profundes vora el cercle polar antàrtic. Tal com explica Torres als mitjans locals, «immediatament ens vam adonar que no es tractava d'un dofí que un pot veure freqüentment com l'austral, la ‘tonina overa’ o el xilè, que són les espècies més comunes de la zona. Com que no tenia aleta dorsal, vam saber que es tractava del Dofí Llis».

 

No és una casualitat que hagin arribat fins aquí, l’escalfament global podria ser el responsable

Van prendre fotografies dels exemplars, publicades recentment, que fins ara només s’havien observat 12 vegades des del 1980. Els investigadors van creure primer que els dofins s’havien perdut o que estaven ferits, perquè havien arribat fins a una latitud molt inusual. Però un mes després, un guia turístic va confirmar que havia vist més exemplars d’aquesta espècie de dofí a la regió de l’estret de Magallanes.

 

 

El biòleg xilè comenta les possibles causes d'això: «Podria significar que el dofí llis té ara una àmplia àrea de distribució. No només en aigües oceàniques. Utilitzen la ruta a l’illa de Carles III i altres llocs de l'oceà Austral, que fins a la data no han estat descrits oficialment, com a àrees d'alimentació i hàbitat».

 

Segons dades de Sernapesca, és fàcil d’observar a la cornisa continental, on s'associa principalment a corrents fredes. Habita en aigües oceàniques i arriba a la costa només en aquells espais costaners que són profunds.

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari