La pluja d'estels més intensa de l’any coincideix amb el pas d’un cometa

Coincidiran aquests propers dies dos fets astronòmics espectaculars en el mateix període de temps, les fugaces de les Gemínides i el pas del cometa 46P- Wirtanen en el punt més proper de la Terra en 400 anys

El cometa Wirtanen s'acosta a la Terra cada 5 anys
El cometa Wirtanen s'acosta a la Terra cada 5 anys | JohnAshley.com

Aquest cap de setmana, si no ens fa mandra el fred, ens trobem en un lloc molt fosc, la lluna no il·lumina el cel i els núvols permeten divisar les estrelles de la nit, podrem gaudir de dues espectaculars cites de l'astronomia d'aquest any. 

Per una banda, un cometa passarà a 11,5 milions de quilòmetres de la Terra i la seva lluminositat el farà visible a simple vista a Catalunya. Per altra banda, aquesta setmana és el pic d’intensitat de la pluja d’estels de les Gemínides i la nit de divendres a dissabte podrem veure fins a 2 fugaces al cel cada minut, provinents de la constel·lació dels Bessons.

Arriba el cometa Wirtanen, el més brillant del 2018

Aquest cometa il·lumina el cel de l’hemisferi nord tot aquest mes de desembre. S’acosta a la Terra a 36.000 quilometres per hora i es situarà en el punt més proper del nostre planeta en 400 anys aquest diumenge 16 de desembre. Es podrà veure’s a simple vista, però serà encara més nítid amb prismàtics aquella nit de diumenge a dilluns. Alguns astrónoms l'anomenen 'l'estel de Nadal', degut a les dates en què arriba.

Forma part dels cometes de Júpiter, perquè el seu punt més llunyà del Sol és prop de la òrbita d'aquest planeta. Tarda 5 anys en fer tot el recorregut pel sistema solar i coincideix el seu periheli respecte a la Terra, és a dir, la distància més curta entre el cometa i el nostre planeta, quan la lluna es troba gairebé en quart creixent, cosa que contaminarà la vista del cel fins les dues de la matinada, quan es pondrà el satèl·lit. 

El cometa 46P Wirtanen vist el cap de setmana passat des del poble de Prades
El cometa 46P Wirtanen vist el cap de setmana passat des del poble de Prades | Aleix Roig- AstroPrades

 

Segons Aleix Roig, del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, al Baix Camp, en declaracions a 'CatalunyaDiari', el cometa arribarà a una magnitud entre 3 i 4 i brillarà suficientment per observar-lo sense telescopi. Aquest astrònom aficionat a l’astrofotografia i resident a Prades, és impulsor del Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades i defensor del cel fosc d’aquest massís.

Considera que Prades és un oasis de foscor entre grans poblacions de llum com Reus, Tarragona i Lleida, un territori amb un cel tan nítid i estable que permet realitzar fotografies de gran bellesa i nitidesa de centenars de constel·lacions i la Via Làctia.

Ens recomana que ens allunyem d’espais amb contaminació lumínica, cap a l’interior del país, per observar el cometa, i sobretot quan la lluna s’hagi post. Pel dia 16, Wirtanen es localitzarà convenientment entre els cúmuls d’estrelles de les Híades y les Plèiades, en direcció est. A continuació, es pot veure el cometa en un vídeo enregistrat a Prades, on creua el cel per sobre el telescopi. Les Pleiades i l'estrella més lluminosa del firmament, Sirius, també mereixen un bon temps d’observació amb prismàtics.

 

La pluja d'estrelles de les Gemínides

Més o menys un dia abans, si tenim més fam de cossos celestes podrem observar, avançada la nit, la pluja de meteors de les Gemínides, la millor pluja d'estrelles de l’any que aconsegueix el seu punt màxim la matinada d'aquest dissabte 15 de desembre.

Posició al cel del radiant de les Gemínides
Posició al cel del radiant de les Gemínides | Stellarium

 

La pluja de fugaces de les Gemínides és una pluja de meteors amb un radiant localitzat prop de les constel·lacions de Geminis i Bessons. La majoria de les pluges de fugaces són causades per la pols i la runa que queden dels cometes que passen, però les Gemínides són el resultat de la pols i la runa d'un asteroide anomenat 3200 Faetón que té cinc quilòmetres d'ample.

És l’asteroide que s’aproxima més al Sol i durant el camí alguns dels seus residus es cremen formant la cua de meteors que podem veure al cel nocturn: 120 meteors cada hora.


Comentaris

envia el comentari