Una fuita de gas al fons del mar, proper desastre mundial pel canvi climàtic

El diòxid de carboni i metà atrapats de forma natural al fons marí estan congelats. L’augment de la temperatura dels oceans pot desfer aquest gel i provocar la catàstrofe

La fuita de gas marí provocarà un desastre mundial
La fuita de gas marí provocarà un desastre mundial | Arxiu

El canvi climàtic continua amenaçant amb nous desastres irreversibles a nivell mundial. Les últimes dades són molt preocupants, ja que les bosses de gas congelades que hi ha emmagatzemades de forma natural al fons dels mars i oceans podrien desfer-se a causa de l’escalfament oceànic i causar una catàstrofe internacional mediambiental que amenaçaria a la mateixa espècie humana.

En concret, les bosses de gas contenen diòxid de carboni i metà que es produeixen quan les activitats volcàniques alliberen gas sota terra però s’acaben congelant al fons marí, cosa que garanteix que no s’escapin. No obstant, un estudi publicat el passat mes de gener per la revista ‘Environmental Research Letters’ alerta que aquestes bosses de gel es podrien desfer per l’escalfament de l’aigua marina.

Un reservori submarí prop de Taiwan allibera gas cap a la superfície
Un reservori submarí prop de Taiwan allibera gas cap a la superfície | National Academy of Sciences

 

Conseqüències semblants a les de la fi de l’Edat de Gel

Per ara, aquests dipòsits de gas congelat estan intactes, però si l’escalfament oceànic els acaba desfent i acaben sortint a l’exterior, els nivells de gasos d’efecte hivernacle alliberats a l’atmosfera augmentaran de forma molt alarmant i empitjoraran d’una forma incalculable el canvi climàtic, ja de per sí molt accelerat per la mà de l’home.

  • També et pot interessar: El discurs d’una adolescent que va commoure la cimera sobre el canvi climàtic

«La última vegada que això va passar, el canvi climàtic va ser tan gran que va causar el final de l’Edat de Gel», afirma Lowell Stott, investigador de la Universitat del Sud de Califòrnia, als Estats Units, i autor principal del treball. En aquest sentit, Stott alerta que si aquest procés acaba iniciant-se serà impossible aturar-lo.

En aquest sentit, els experts avisen que el ritme actual d’escalfament global farà que els oceans assoleixin una temperatura crítica a finals d’aquest mateix segle. De fet, la situació està al límit, ja que algunes zones oceàniques del planeta ja estan molt vulnerables. Per exemple, les bosses de gas al fons marí de la part occidental del Pacífic necessiten tan sols un increment de pocs graus per sortir a l’exterior.


Comentaris

envia el comentari