Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els globus de plàstic són mortals per a les aus marines

Els globus de plàstic causen cada any la mort de moltes aus marines

Els plàstics tous representen més del 40% de les morts d’aquests animals. Aquest material inunda els mars i oceans de tot el món i és la gran amenaça de les espècies marines

Els globus de plàstic són mortals per a les aus marines
Els globus de plàstic són mortals per a les aus marines | LAUREN ROMAN

 

En una festa, sobretot infantil, és molt habitual que hi hagi molts globus per celebrar, per exemple, un aniversari. Estem parlant d’un element que per als humans és sinònim de festa, però per al medi ambient és un símbol de mort i contaminació. Els experts afirmen que els plàstics tous, com ara els globus, comporten una elevada mortalitat per a les aus marines. 

Així ho indica un estudi publicat recentment a la revista ‘Scientific Reports’, liderat per l’investigador Lauren Roman, que afirma que els residus plàstics tous són els responsables de més del 40% de les morts d’aquests animals. Tot i així, Roman destaca que les aus marines ingereixen més plàstics durs que no pas tous, però el seu grau de mortalitat és molt diferent.

«Sembla que, si bé els fragments de plàstic dur poden passar ràpidament a través de l’intestí, és més probable que els plàstics tous es compactin i causin obstruccions fatals», afirma Roman per justificar l’alta mortalitat que causa aquest material entre els animals.

Per tant, la principal causa de mort de les aus marines, així com altres espècies com ara les tortugues, seria el bloqueig intestinal, seguit d’infeccions i altres complicacions derivades de les obstruccions gastrointestinals. L’estudi va consistir en analitzar la mort de 1733 aus marines de 51 espècies diferents, el 32% de les quals havien ingerit algun tipus de plàstic.

  • També et pot interessar: L’any 2050 hi haurà més plàstics que peixos als mars i oceans

Els mars i oceans, un abocador de tones de residus humans

La humanitat ha convertit els mars i oceans en un abocador incontrolat de residus que, poc a poc, estan començant a causar les primeres greus conseqüències mediambientals. Es calcula que, actualment, hi ha al voltant de 250.000 tones de residus, xifra que no para de pujar ja que, cada any, es produeixen a tot el món més de 400 milions de tones de plàstic, 8 milions dels quals acaben a l’aigua marina, cosa que significa 200 quilos de plàstic per segon al mar.

Segons les investigacions d’IMAS-CSIRO, una au marina té un 20% de possibilitats de morir si ingereix una peça de plàstic, xifra que puja al 50% si menja 9 trossos i al 100% si en són 93. Només a la costa mediterrània de la península ibèrica hi ha prop de 100.000 microplàstics (mp) per km² de mitjana, essent Catalunya, Murcia i Almeria on més n’hi ha, ja que la xifra augmenta a 180.000 mp/km²  en aquestes àrees.

Els plàstics a l’aigua, la gran amenaça per a la fauna marina

Roman conclou que, encara que l'estudi conclou que els plàstics tous com els globus són més perillosos, tots els plàstics representen una amenaça mortal per a les aus marines. Si bé els plàstics durs tenen menys opcions d'enverinar i matar que els plàstics tous, segueixen sent responsables de més de la meitat de les morts dels ocells identificats a l’estudi.