IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Govern demana mantenir la màxima tensió i alerta pels desbordaments de rius

El sistema Sau-Susqueda està al màxim de la seva capacitat i s’esperen que els cabals arribin als 1.200-1.300 m3 per segon. També es manté un ull posat en la crescuda del riu Segre

El Govern ha demanat aquest dijous mantenir la tensió en les últimes sis hores de temporal i ha alertat que els rius es poden desbordar encara que deixi de ploure al migdia. El sistema Sau-Susqueda està al màxim i s'esperen cabals de 1.200-1.300 metres cúbics per segon. També es controlen els rius del marge esquerre del Segre, que han crescut molt durant la nit.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat a la ciutadania «màxima atenció i prudència, cap relaxament i un punt de tensió» en les últimes sis hores meteorològiques. «Som en el tram final de Gloria», ha dit el president, que no ha descartat noves mesures preventives de desallotjament i confinament.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha constatat que l'alerta ara és a tot el país, perquè pot haver-hi petits o grans desbordaments en diversos punts del territori. «L'escenari ha canviat des de la passada nit, però no podem donar per acabat l'episodi. Potser ens pot deixar de ploure, però els rius continuen molt carregats», ha insistit.

Un ull posar a tots els rius i rieres

En aquest sentit, Protecció Civil ha enviat una notificació als ajuntaments de la demarcació de Girona reforçant la necessitat de vigilància de les lleres, i han entrat incidents al telèfon 112 referents a desbordaments del riu Fluvià, afectant un pont a Armentera. També hi ha especial atenció amb la Tordera i amb els rius del marge esquerre del Segre.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha destacat que el sistema Sau Susqueda està al màxim de capacitat. Ara surten pel pantà de Susqueda entre 400 i 500 metres cúbics per segon, però s'arribarà a superar els 900, el que provocarà uns cabals de 1.200-1.300 metres cúbics per segon al migdia a la zona de Girona.

Calvet ha recordat que el Ter normalment en porta entre 6 i 12 metres cúbics. «Són xifres que estan al límit del qual podria significar la inundació», ha indicat. L'Onyar, en canvi, continua amb un cabal baix.

Buch ha afegit que aquest ha estat l'episodi més important en termes de trucades al telèfon 112, també per la durada del temporal, amb 13.910 fins a les 8 del matí per 10.510 incidències. Des del Barcelonès han arribat 3.763 avisos, i des del Baix Llobregat, 1.859. Per municipis, Barcelona n'acumula 2.558 i Badalona, 560.


Comentaris

envia el comentari