YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

La guia astronòmica del juliol estarà marcada per un eclipsi total de lluna

El fenomen tindrà lloc el dia 27 i a finals de mes tindrem una pluja d’estrelles, assolint també la distància màxima entre la Terra i el Sol

El juliol és un dels mesos més atractius per veure fenòmens astronòmics
El juliol és un dels mesos més atractius per veure fenòmens astronòmics | Arxiu

Ha arribat l’estiu i això és sinònim de mirar el cel i gaudir de les nits. La guia astronòmica d’aquest mes de juliol estarà marcada, sens dubte, per l’eclipsi total de lluna que tindrem el dia 27 de juliol que serà vist des de tota la península i que coincidirà amb la lluna plena d’aquest mes.

En el primer mes complet de l’estiu, la llum diürna es reduirà un o dos minuts cada dia, ja que el 21 de juny vam passar el solstici estiuenc i ara el dia tendirà a reduir-se. Si el dia 1 de juliol tindrem 15 hores i 9 minuts de llum, el dia 31 ja només tindrem 14 hores i 23 minuts. 

També tindrem les primeres pluges d’estrelles a finals de mes, mentre que arrencarem el juliol amb lluna decreixent que serànova el dia 13 i que assolirà el 100% de la seva lluminositat a finals de mes, coincidint amb l’eclipsi.

Eclipsi total de lluna

L'eclipsi de lluna serà total a Catalunya el 27 de juliol
L'eclipsi de lluna serà total a Catalunya el 27 de juliol | Arxiu

 

El fenomen tindrà lloc just a la sortida del satèl·lit, prevista a les 21.07h a Barcelona, i, segons els experts, la lluna es trobarà en un moment especialment intens pel que fa a la grandària i també al color, que serà d’un taronja i vermell intens. Així, com que la lluna ja sortirà eclipsada, es preveu que la imatge sigui espectacular. 

L’eclipsi es podrà veure des de qualsevol punt de l’estat, però el punt més favorable per observar-lo serà sens dubte a les Illes Balears, ja que serà el primer lloc on sortirà la lluna a les 20.24h i es podrà veure durant més estona el procés de l’eclipsi.

Aquest eclipsi de lluna serà el segon i últim d’aquest any 2018, després que el primer fos el passat 30 de gener. No obstant, aquell fenomen no va ser apreciat des de la península ibèrica, ja que el seu punt màxim es va donar a les 14:30h de la tarda, quan encara lluïa el sol.

Per què fa més calor si la distància entre la Terra i el Sol és més gran?

El solstici d'estiu fa que a l'hemisferi nord faci més calor
El solstici d'estiu fa que a l'hemisferi nord faci més calor | Arxiu

 

El dia 6 de juliol assolirem l’afeli, que és el moment de l’any en el que la Terra està més lluny del Sol, ni més ni menys que a 152 milions de quilòmetres. Però per què fa més calor ara a l’estiu justament quan estem més allunyats del sol?

La raó no la trobem en la distància del nostre planeta amb l’astre rei. No és la distància qui marca les estacions de l’any, sinó com incideixen els raigs de Sol a la Terra. I és ara a l’estiu quan la radiació solar impacta de forma més vertical a l’hemisferi nord, raó per la qual fa més calor.

Pluja estrelles i altres cites

Les pluges d'estrelles són freqüents a l'estiu
Les pluges d'estrelles són freqüents a l'estiu | Arxiu

 

De cara a finals de mes, sobretot els dies 30 i 31 de juliol, es preveu la pluja d’estrelles Delta Aquàrides, que permetrà veure unes 20 estrelles per hora aproximadament. Res a veure, però, amb la gran pluja d’estrelles de l’any a mitjans agost, la dels Perseids, conegudes com a llàgrimes de Sant Llorenç.

Tornant a la lluna, el dia que estarà més propera a la terra en la seva òrbita al voltant del nostre planeta serà el dia 13 de juliol (fase coneguda com el “perigeu”), mentre que el dia que estarà més lluny serà el 27 de juliol (fase coneguda com a “apogeu”), moment que coincidirà amb els dies de màxima llum del satèl·lit i amb l’eclipsi.

Previsió del temps a llarg termini de cara al juliol i la resta de l’estiu.


Comentaris

envia el comentari