Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els astronautes pateixen herpes en els seus viatges espacials

L’herpes, el gran enemic dels astronautes que aniran a Mart

Aquest virus no sempre es manifesta però es detecta entre més de la meitat de la tripulació que viatja a bord de missions del transbordador i l’Estació Espacial Internacional

Els astronautes pateixen herpes en els seus viatges espacials
Els astronautes pateixen herpes en els seus viatges espacials | NASA

 

Els viatges a l’espai sempre tenen riscos per a la salut, però alguns són imprevisibles i poden comportar un contratemps per tal de dur a terme correctament les missions espacials. És el cas d’un virus tan conegut com és l’herpes, que apareix a més de la meitat de la tripulació a bord de les missions del transbordador espacial i l’Estació Espacial Internacional, cosa que suposarà un gran problema per als astronautes que hagin de viatjar cap a Mart. 

Així ho indica la NASA en una investigació publicada a ‘Frontiers in Microbiology’, on explica que la majoria d’afectats no manifesta els símptomes però sí que, en un viatge tan llarg com el que serà cap a Mart, aquest contratemps pot significar un risc per a la salut dels astronautes. Els metges sempre analitzen mostres de saliva, sang i orina dels astronautes abans, durant i després de la missió per tal d’estudiar l’impacte fisiològic del vol espacial.

L'herpes és un gran problema per als astronautes
L'herpes és un gran problema per als astronautes | NASA

 

El perill dels vols espacials per a la salut

«Durant els vols espacials hi ha una segregació d’hormones de l’estrès com el cortisol i la adrenalina que se sap que suprimeixen el sistema immunològic», explica el doctor Satish K. Mehta, autor principal de l’estudi, que afegeix que això fa que les cèl·lules immunitàries dels astronautes, particularment aquelles que normalment eliminen els virus, es tornin menys efectives.

La investigació apunta que el 53% dels astronautes en vols curts i el 61% en missions més llargues van eliminar l’herpes en les seves mostres de saliva o orina. En general, s’han arribat a detectar quatre dels vuit virus herpes humans coneguts que, un cop tornen a la Terra, tarden uns 30 dies en desaparèixer.

Els experts creuen que missions més llargues, com l’estada llarga a la Lluna o el viatge tripulat cap a Mart, poden suposar un augment de la floració del virus entre els astronautes. En aquest sentit, les vacunes poden ser la millor solució, però no se n’han trobat per a tots els tipus d’herpes.