Europa diu adeu a l’hivern més càlid i excepcional de la seva història

Mai abans des que es tenen registres s’havien assolit valors tan elevats, amb anomalies d’entre 3 i 4 graus de mitjana

Afluixarà la forta calor fins dimecres, però després podríem tornar a patir un nova calorada
Les temperatures han batut rècords de calor aquest hivern a Europa | Arxiu

L’hivern ha deixat temperatures excepcionalment altes a Europa, fins al punt que el continent ha registrat l’hivern més càlid de la seva història des que es tenen registres. Una situació totalment fora de lloc que ha comportat valors d’entre 3 i 4 graus de mitjana per sobre de les normals per l’època en el període comprès entre desembre i febrer. Unes dades, sense cap mena de dubte, extraordinàriament elevades i alarmants que ha publicat el Servei de Canvi Climàtic Copèrnic (C3S) i que ha confirmat l’Organització Meteorològica Mundial. 

De fet, segons informa C3S a través de la seva pàgina web, aquest darrer hivern ha superat en 1,4 graus el del 2015-2016, que fins ara tenia el rècord. En aquest sentit, en comparació amb el període més actual de referència (1981-2010), la temperatura ha estat 3,4 graus per sobre de la mitjana, però en alguns casos s’han fregat o pràcticament assolit els 4º d’anomalia, batent absolutament tots els rècords, ja que des de l’any 1850 que es van començar a prendre registres mai abans s’havien vist aquestes xifres.

Greus problemes en els punts més afectats per la ‘calorada’

De tot Europa, les zones més afectades per aquestes temperatures atípicament tan elevades han estat les que se situen al nord i est del continent, amb molts rècords locals. De fet, molts punts d’aquests territoris han vist molts esdeveniments tradicionals estroncats per aquesta estranya calor, com ara la pastura de rens a Suècia, neu molt escassa amb greus problemes per a les pistes d’esquí o moltes afectacions a la verema de vi de glaç a Alemanya.

Febrer excepcionalment càlid

Si un dels tres mesos de l’hivern destaca més per la calor atípica, aquest ha estat el febrer, ja que es van registrar valors especialment elevats a gran part d’Europa i també del món. De fet, tant al continent com en el conjunt del planeta, aquest ha estat el segon febrer més càlid des que es tenen registres. Una situació que, a causa del canvi climàtic, malauradament es repetirà en anys vinents.


Comentaris

envia el comentari