L’huracà Dorian puja a categoria 3 i podria tocar terra aquest divendres a Carolina del Nord

Durant les últimes hores l’huracà ha guanyat força i avança direcció a Carolina del Nord, on aquesta matinada de divendres podria tocar terra, després de devastar les Bahames

Dorian podría tocar tierra en Carolina del Norte
Dorian podria tocar terra a Carolina del Nord aquest divendres | NOAA

Segons les últimes actualitzacions meteorològiques, l’huracà Dorian amenaça seriosament les costes de Carolina del Nord, ja que aquesta propera matinada podria tocar terra en aquest estat americà. Durant les últimes hores l’huracà ha guanyat força i ara mateix ha pujat a categoria 3, sobre una escala de 5, després del seu pas per les Bahames on ha deixat el nord de l’arxipèlag pràcticament tot destruït amb almenys 20 morts.

Segons el Centre Nacional d’Huracans, Dorian es troba a 170 km al sud de Charleston (Carlina del Sud) i a 365 km al sud-oest de Wilmington (Carolina del Nord), amb vents sostinguts de fins a 185 km/h. L’ull de l’huracà seguirà avançant, a una velocitat d’11 km/h, en direcció nord durant les pròximes hores fins que girarà al nord-est la propera nit.

Al llarg d’aquesta trajectòria podria arribar a tocar terra en algun punt de la costa de Carolina del Nord. De moment, el seu per les costes de Florida no ha causat ni morts ni estralls, en comparació quan l’huracà va impactar de ple el nord de l’arxipèlag de les Bahames, com a categoria 5, generant una greu destrucció al seu pas.

Una devastació sense precedents

El cicló va arribar aquest passat diumenge a les Illes Ábaco, on viuen 17.000 persones, com a huracà de categoria 5, el màxim nivell de l’escala. Dilluns va afectar Gran Bahama, com a huracà de categoria 4, i va quedar estancat en aquesta illa durant gairebé 2 dies, deixant greus danys i enormes inundacions.

El primer ministre de les Bahames, Hubert Minnis, ha confirmat la mort d’almenys 20 persones pels efectes de l’huracà. Mark Lowcock, subsecretari general de Nacions Unides pels Assumptes Humanitaris, també ha assegurat que és molt probable que les mortes augmentin significativament els pròxims dies, un cop a poc a poc els serveis de rescat puguin començar a actuar. I és que els resultats han estat devastadors. Per exemple, una imatge de satèl·lit d’Iceye, un fabricant finlandès de microsatèl·lits, mostra com el 60% de la superfície de la Gran Bahama va quedar sota l’aigua.

La Creu Roja Internacional creu que el 45% dels habitatges d’Ábaco i Gran Bahama, unes 13.000 propietats, han quedat severament danyades o destruïdes, on unes 70.000 persones, pràcticament tota la població de les dues illes,  necessiten «ajuda immediata», tal com ha dit Lowcock, de l’ONU.

Els huracans de categoria 5 cada cop més freqüents

Dorian és el segon huracà més violent del que es tenen registres, igualat amb dos altres de 1998 i 2005 per la velocitat màxima aconseguida dels seus vents, amb pics de 295 km/h registrats diumenge. El rècord, de moment, el té l’huracà Allen, que el 1980 va arribar als 305 km/h. La velocitat màxima dels vents és el principal criteri per categoritzar els huracans, segons l’escala Saffir-Simpson, que va d’1 a 5.

El nombre de tempestes tropicals i huracans a l’Atlàntic Nord no ha anat creixent durant les últimes dècades, però la seva intensitat sí que ha anat a més. Dorian és el cinquè huracà de categoria 5 des del 2016. Entre els anys 2008 i 2015 cap huracà va assolir aquesta categoria, tot i que entre el 2003 i 2007 n’hi va haver 8, entre ells el Katrina, que va devastar Nova Orleans el 2005.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari