IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un huracà esborra del mapa una illa de Hawaii

Els experts avaluen ara l’impacte ecològic del desastre, ja que aquesta petita illa deshabitada era un punt important de reproducció d’espècies en perill d’extinció

Imatges del abans i el després de l'illa desapareguda a Hawaii
Imatges del abans i el després de l'illa desapareguda a Hawaii | @NathanEagle

L’huracà Walaka va afectar a principis del passat mes d’octubre el nord-oest de Hawaii amb una força de categoria 5. El cicló va impactar de ple la zona del conjunt d’illes de French Frigate Shoals, el més gran que existeix en aquest estat dels Estats Units (EEUU). Però per sorpresa de tothom, el fenomen va deixar una notícia inesperada: havia fet desaparèixer una de les seves illes. Així ho han corroborat científics de l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels EEUU (NOAA).

En concret, es tracta de la petita illa East Island, deshabitada, amb poc més de 4,5 hectàrees i ubicada a uns 890 quilòmetres al nord-oest de Honolulu, la capital de l’estat. Una potent tempesta que va esborrar del mapa aquesta illa, fet que, tot i estar deshabitada, preocupa i molt als experts per les greus conseqüències ecològiques que pot tenir en un futur.

Foques i tortugues en perill d’extinció

Es dona la circumstància que aquesta petita illa, malgrat tenir unes dimensions molt reduïdes i estar deshabitada, era un hàbitat crucial per les foques monjo de Hawaii i les tortugues marines verdes, totes dues en perill d’extinció. Per aquesta raó, els experts analitzen ara les greus conseqüències que aquest desastre natural pot haver causat a nivell ecològic.

Precisament, el 96% de les tortugues marines verdes de l’arxipèlag ponen els seus ous a French Frigate Shoals, i justament més de la meitat estaven a East Island, raó per la qual es desconeix què haurà passat amb elles. També en aquest punt, les foques monjo crien els seus fills, fet que preocupa i molt als experts pel que pot haver arribat a passar amb aquesta espècie.

Imatge satèl·lit infraroig de l'huracà Walaka
Imatge satèl·lit infraroig de l'huracà Walaka | NOAA

 

Un dels ciclons més potents del Pacífic

Destaca el fet que el Walaka ha estat un dels ciclons més potents registrats mai a l’oceà Pacífic amb vents sostinguts de fins a 260 km/h i fortes pluges, segons informen els científics federals. Per sort, aquesta terrible tempesta no va arribar mai a zones poblades, però les seves conseqüències mediameitentals poden ser molt greus.

En aquest sentit, els experts apunten que el canvi climàtic està al darrera que aquest huracà fos tan potent i que hagi acabat esborrant del mapa l’illa. Es dona el cas que, poc abans que arribés el cicló, van ser evacuats 7 investigadors que estudiaven aquesta illa degut al greu perill al que estaven exposats diverses espècies en perill d’extinció.


Comentaris

envia el comentari