Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Un ‘gran huracà’ de matèria fosca s’apropa a la Terra

Les partícules d’aquest fenomen viatgen pel sistema solar a una velocitat de 500 km/s. Els experts veuen en ell l’oportunitat d’estudiar i resoldre misteris de l’univers

Simulació de l'huracà de matèria fosca
Simulació de l'huracà de matèria fosca | O'HARE; NASA/JON LOMBERG

 

El món de l’astronomia ho té molt complicat per descobrir totes les veritats sobre l’univers degut a la seva magnitud infinita, però de tant en tant apareixen senyals que engresquen els experts i obren la porta a noves teories. L’últim cas és el descobriment d’una espècie de ‘gran huracà’ espacial de matèria fosa que està circulant a gran velocitat pel sistema solar, al voltant d’uns 500 quilòmetres per segon, i que pot passar molt a prop de la Terra. 

Així ho indica Ciaran O’Hare, un físic que ha dut a terme aquest estudi que ha estat publicat la revista ‘Pysical Review D’. Segons els experts, l’aproximació d’aquest ‘huracà’ a la Terra, que genera un potent corrent de matèria fosca, pot ser una «gran oportunitat» per investigar aquest tipus de matèria de forma directe gràcies als nombrosos satèl·lits artificials que hi ha escampats per l’espai. Aquesta matèria no es pot ni veure ni tocar i fins ara tan sols s’ha pogut explicar a través de les forces gravitacionals.

Foto il·lustrativa de partícules de matèria fosca
Foto il·lustrativa de partícules de matèria fosca | NASA

 

Restes d’una petita galàxia engolida per la Via Làctia

Aquest ‘gran huracà’ ha estat batejat amb el nom de ‘S1’ i, segons els experts, es tracta d’un grup proper d’estrelles que es mouen en la mateixa direcció. De fet, es creu que aquesta gran tempesta espacial poden ser les restes d’una petita galàxia que va ser engolida fa milers de milions d’anys per la Via Làctia. Fins ara, la matèria fosca ha estat tota una desconeguda pels científics.

Lluny de les apocalíptiques històries al voltant de la matèria fosca que presenten aquest element com molt destructiu, el físic descobridor d’aquest ‘huracà’ afirma que el pas d’aquesta tempesta espacial no comportaria cap desastre per a la Terra. La matèria fosca és una quarta part de tota la massa i energia de l’univers, i O’Hare veu en aquesta ocasió una oportunitat per estudiar a fons la seva composició.

La matèria fosca és invisible, però, segons el físic Pierre Sikivie, amb l’ajuda d’un potent camp magnètic es podrien convertir les partícules ultralleugeres d’aquesta matèria en fotons visibles, cosa que permetria a la humanitat detectar-la amb facilitat. 

Podeu consultar tot l’estudi al voltant del ‘gran huracà’ de matèria fosca en aquest ‘tweet’ publicat pel mateix O’Hare: