Imatges espectaculars a Catalunya: Així s'ha vist 'l'Estrella de Betlem' més brillant dels darrers 800 anys

En alguns indrets es va veure bé, però en d'altres, els núvols alts i les boires van impedir la seva observació

Imatge d'una 'estrella de Betlem'
Per veure una 'Estrella de Betlem' similar haurem d'esperar 60 anys més | Arxiu

Després de la mediàtica expectació que va despertar al calendari astronòmic aquest fenomen, al llarg de la tarda d'aquest passat dilluns, 21 de desembre, es va poder observar a molts indrets de Catalunya la conjunció entre Júpiter i Saturn o també anomenada 'Estrella de Betlem' que s'ha donat justament el dia del solstici d'hivern, amb l'arribada de l'hivern astronòmic. Tot i això, val a dir que en molts indrets de Catalunya, entre els núvols alts i les boires en algunes fondalades de l'interior, no va ser possible veure'l. Els indrets del litoral i prelitoral sud o zones elevades de l'interior, van ser les més afortunades.

Pròxima oportunitat el 2080

Al llarg de la conjunció, a ull nuu, es va poder apreciar una estrella allargada i brillant justament després de la posta de sol, mirant a ponent. Tot i que cada 20 anys Júpiter i Saturn se situen molt pròxims al cel, que coincideixin pràcticament en el mateix punt és molt més difícil. L'anterior ocasió en què van estar en conjunció tan pròxima va ser el 1623, i la pròxima serà el 2080. Per tant, haurem d'esperar 60 anys més que tinguem un fenomen semblant. Se l'ha anomenat 'l'estrella de Betlem' perquè sembla un efecte de crida per a persones que miren el cel amb exactitud. A continuació, us deixem algunes de les imatges que s'han compartit a les xarxes socials d'aquest espectacular fenomen astronòmic:

Història de l'estrella de Betlem

Fa més de 2.000 anys, es diu que els reis mags, mirant al cel, es van adonar que dos estels del cel nocturn es movien una mica cada dia, i s'aproximaven, i si es dibuixava la seva tendència, marcaven un punt en l'horitzó. No seria d'estranyar que algú decidís dirigir-se cap a aquest punt, per comprovar si era un senyal del cel.

Un dels primers científics que va proposar que 'l'Estrella de Betlem' era una conjunció de planetes va ser Johannes Kepler, que va tenir l'oportunitat de veure una conjunció encara més espectacular que la d'aquest any. El 1623, els planetes que van coincidir gairebé en el mateix punt del cel van ser Saturn, Júpiter i Mercuri, acompanyats a no gaire distància de Venus, l'estel del matí.


Comentaris

envia el comentari