Imatge de la Collada de Toses nevada amb els cavalls al mig de la carretera

Imatges: La neu es desploma de cota i els aiguats provoquen trombes marines i calamarsades aquesta tarda

Al Pirineu i al Maresme, és on de moment es concentren els xàfecs que aniran a més

Els xàfecs  d'aquesta tarda  de dimecres, 14 d'octubre,  que estan afectant molts punts del Pirineu  i també del nord-est comencen a donar rebombori, amb nevades  que es desplomen de cota al Pirineu  i, d'altra banda, al  Maresme, entre la zona de  Vilassar i Mataró s'ha pogut observar una  mànega molt vistosa, mentre un fort xàfec  descarregava entre Cabrera de Mar i Vilassar.  Fins i tot, en alguns moments, el fort xàfec  també ha deixat una  calamarsaintensa però breu. Un xàfec molt local que ha crescut al sud de la comarca i s'ha anat desplaçant cap al nord i mar endins a mesura que progressava cap al nord. Tot plegat, sense  llamps  ni tronsperò amb molta pluja  associada, precisament al Maresme, on la nit passada ja hi ha hagut  aiguats torrencials.

Malgrat el ruixat  era petit, ha descarregat amb ganes i algunes localitats entre Mataró  i Montgat, han fregat els 20 litres/m², com és el cas de Cabrera de Mar amb 19 litres/m² caiguts en poca estona, 11 litres/m² a Mataró o 9  a Vilassar de Mar. Tot i això, la part més activa del xàfec  ha caigut a sobre del mar, on s'ha pogut observar aquesta  mànega marina. Aquestes són algunes de les imatges de la calamarsada  sorpresa i de la mànega:

La neu es desploma al Pirineu

Com dèiem, els xàfecs  també afecten al Pirineu  i en el cas d'avui, el sector més oriental, on ja s'acumulen gairebé 10 centímetres  de neu en alguns punts de La Molina, per sobre de només 1.600 metres. La cota de neu  anirà baixant al llarg de la tarda, fins al voltant dels 1.000 metres i, per tant, no és impossible que també s'acabi veient nevar  al cim del Montseny. A hores d'ara ja es veu nevar amb ganes fins a Setcases, a només 1.250 metres.

No fa net dijous amb fred atípic

Els xàfecs i les tempestes aniran a més al llarg de la tarda a tota l’àrea de Barcelona i Girona i la tendència serà que acabin afectant molts punts de la costa central i nord de cara a la nit, quan marxaran ja mar endins i les temperatures cauran en picat. Demà ens llevarem amb un ambient pràcticament de desembre, amb molt fred arreu,  l’ambient assolellat domini a molts punts de la costa, Barcelona i Girona, mentre que els intervals de núvols seran més presents a l’oest de Catalunya. Tan sols s’esperen xàfecs a la cara sud del Pirineu de Lleida, especialment a la tarda, sense descartar-ne a zones properes. Les temperatures es mantindran semblants o un pèl més baixes. Consulta aquí la previsió completa del temps previst per aquest dijous.