Imatge d'un arcus entrant a Algerri, la Noguera

Misteri resolt: Ja se sap on s’ha gravat el vídeo més mediàtic i espectacular de la forta tempesta d’avui

L'arc de tempestes ha viatjat a gran velocitat i ha creuat Catalunya d'oest a est

Les tempestes  d'aquest matí han avançat d'oest a est creuant tot Catalunya, però entre totes les imatges, especialment un vídeo mediàtic  de la tempesta  entrant una localitat catalana de l'interior ha creat molta controvèrsia. Les xarxes socials han bullit a mig matí amb aquestes imatges  especulant de si era Cervera, Reus , Montblanc, Valls...etc. Finalment, gràcies a la dona de l'alcalde de la localitat, s'ha resolt  el misteri  i es tracta d'Algerri, a la Noguera. El cumulonimbus arcus  que acompanyava a la ventada  ha estat vistós a tot el pla de Lleida deixant uns cels espectaculars, com és el cas del moment que entrava la tempesta  en aquesta localitat de la Noguera:  

Més imatges de la línia de torbonada

La majoria de registres de pluja  s'han mogut  entre els  5  i els  20 l/m². No obstant, el més destacable de l'episodi  d'aquest matí han estat els celatges  i les ventades  que acompanyaven a aquesta  línia de tempestes, tècnicament anomenada, línia de torbonada. Tot i la intensitat  de la ventada  pràcticament huracanada  en alguns punts, en general no hi ha hagut incidències destacables fora de la trencadissa  de branques  i alguns arbres. A continuació, us deixem més imatges espectaculars  de la línia de torbonada  que ha entrat aquest matí per ponent:

Què és una línia de torbonada?

Aquests fenòmens  tan violents com els que s'han donat aquest matí de divendres, 22 de gener, hem de dir que no són gens habituals al llarg del mes de gener  i són molt més propis de mesos càlids d'estiu. El fenomen meteorològic consisteix en un increment sobtat de la velocitat del vent i direcció de 45 a 90°, i que dura pocs minuts. Sol estar associat a una meteorologia  severa, com ara pluges, tempestes  o tempestes  de neu. Les torbonades  es refereixen a un increment dels vents sostinguts sobre un període curt, car hi pot haver ràfegues  més fortes  durant una torbonada.

Segons la definició de l'Organització meteorològica mundial, les ràfegues de vent  han de ser, com a mínim, superiors a  30 km/h de velocitat mitjana del vent durant un període de com a mínim un minut. Acostumen a donar-se en una regió on s'està produint un canvi brusc de masses d'aire amb el pas d'una  línia frontal. Les torbonades poden ser causades pel descens d'aire dels nivells mitjans quan passen per un front fred, una línia de convergència o d'un núvol convectiu.