IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Espectacular invasió de milers de papallones del boix al Ripollès

Es tracta d’una plaga que afecta fa temps la zona però ara ha arribat al bell mig de la capital de la comarca, Ripoll. Preocupa l’estat d’alguns boscos per la seva presència

Imatge de les pistes de pàdel de Campdevànol afectades per la plaga de papallones del boix
Imatge de les pistes de pàdel de Ripoll afectades per la plaga de papallones del boix | Jaume Corbatera

Situació molt complicada la que viuen les veïnes i veïns de Ripoll aquests dies a causa de la plaga de milers de papallones del boix que afecta la capital del Ripollès. Aquest insecte, que ja ha comportat molts problemes a la comarca els darrers mesos, ha envaït de ple el bell mig del municipi, on, inclús, és difícil caminar tranquil pels carrers.

Però Ripoll tan sols és la punta de l’iceberg, amb la seva emblemàtica plaça del monestir i de l’ajuntament envaïda completament per milers de papallones, ja que aquesta espècie fa temps que genera molts problemes als habitants de la zona i de més comarques, però especialment a les plantes i boscos, molt perjudicats per aquesta plaga. Aquestes són algunes de les espectaculars imatges de la gran invasió d’aquests insectes al centre de Ripoll, però també a altres punts:

Una plaga en constant expansió

L’eruga de boix va arribar a la península Ibèrica l’any 2013, concretament a Cantàbrica, i des de llavors s’ha anat estenent de forma ràpida per tot arreu, apareixent per primer cop a Catalunya l’estiu de l’any 2014, en aquella ocasió a Besalú (Garrotxa). Més enllà de la molèstia que pot arribar a causa a les persones la gran quantitat d’aquests insectes i la seva posterior transformació en papallona, les veritables víctimes d’aquesta plaga són els boscos. 

La seva presència als ecosistemes de casa nostra ha causat defoliacions de boixos a molts boscos, on milers d’arbres presenten un aspecte sec i deplorable amb moltes branques mortes. Caminar per la natura en aquests punts també es fa difícil, ja que acabes completament cobert dels fils d’eruga que pengen dels arbres.

Imatge de la gran quantitat de fils que deixen les erugues de boix als boscos
Imatge de la gran quantitat de fils que deixen les erugues de boix als boscos | DOMÈNEC LLOP

 

Extensió a Catalunya i pla per frenar la plaga

Les últimes dades indiquen que aquesta plaga afecta especialment les comarques de la Garrotxa, Berguedà, Ripollès i Osona, però en total hi ha fins a 11 comarques catalanes completament perjudicades per la presència de l’eruga de boix, i la seva extensió no s’atura. Per aquesta raó, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha elaborat un pla d’acció contra la papallona de boix. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari