Aigua a dojo: Talls, incidències i més de 200 l/m² pel temporal de llevant a Catalunya

Les comarques ebrenques són les que més aigua han rebut en aquesta llevantada i és on s'han concentrat les incidències. La resta del litoral, Pirineu i pla de Lleida també han rebut força pluja
Imatge d'una riera molt plena al Montsià
Imatge de com baixen de plens els barrancs i rieres del Montsià aquest dimecres | @cutxamande

 

La pluja ha caigut amb ganes aquesta setmana a molts punts de Catalunya a causa de la llevantada que ha durat pràcticament quatre dies amb sol que no s'ha deixat veure encara. Però on no ha parat de ploure és a les comarques de les Terres de l’Ebre gairebé de forma gairebé ininterrompuda, i això s’ha traduït en acumulacions de més de 100 o 200 l/m² en molts casos, inundacions puntuals, talls de carreteres, rieres i barrancs ben plens i el desembassament extraordinari del pantà d’Ulldecona, que es troba al límit de la seva capacitat i plou sobre mullat.

 

Talls i incidències

Des del dimecres 1 d'abril, hi ha tallada la TP-3311 entre la Sénia i Santa Bàrbara (Montsià) pels aiguats, i també la TV-3301 a Bot, (Terra Alta). A més, diversos camins i altres carreteres secundàries també s'han vist afectades per inundacions i algunes d'elles han quedat tallades. Uns talls que continuen dijous. Els Bombers han rebut prop de 20 avisos relacionats amb incidències per la pluja, tots a les Terres de l'Ebre. 

 

 

 

Desembassament d'Ulldecona

En aquest sentit, les pluges estan sent extremadament abundants al voltant dels Ports, i, segons informa la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, el pantà d’Ulldecona s’està desembassant per la gran quantitat d’aigua que hi està arribant. El valor actual de desembassament és de 10,65 m³/segon, però podria arribar als 50 m³/segon per la gran quantitat d’aigua que hi continua arribant, segons ha explicat protecció Civil a ‘aguaita.cat’.

 

 

Més de 200 l/m² a l'Ebre

D’aquesta manera, Protecció Civil va alertar dimecres els municipis d’Ulldecona, la Sénia i Alcanar perquè tallessin el pas per camins d’accés al riu Sénia per possibles inundacions. I és que les pluges han estat extraordinàries a les Terres de l'Ebre, amb més de 200 l/m² als Ports, 168 a Amposta, 137 a Mas de Barberans o 103 a Ulldecona, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

 

Unes xifres que es repeteixen en molts punts de la zona. També ha plogut amb ganes al Pirineu i Prepirineu i sud del Camp de Tarragona. És en totes aquestes àrees on es concentren els registres més importants. Aquesta és la taula de les estacions meteorològiques que han recollit més de 50 l/m² en tot el temporal des del diumenge passat: 

 

Taula de balanç de pluges del temporal a Catalunya entre finals de març i principis d'abril del 2020
Taula de balanç final de les pluges més abundants pel temporal a Catalunya | METEOCAT

 

Més de 20 l/m² a Barcelona

Les pluges més importants han caigut a l'Ebre, tal com estava previst, però també ha plogut amb ganes a l'àrea de Barcelona i punts de Lleida, havent-se recollit entre 15 i 32 l/m² en alguns barris de la capital catalana en tot l'episodi, 31 l/m² a Vallirana i al Prat de Llobregat (Baix Llobregat) o 36 l/m² al Parc Natural del Garraf. També han caigut 25 l/m² a Alcarràs, al Segrià, 43 a Viladrau (Osona) o 29 a Malgrat de Mar, entre altres xifres de xàfecs locals però intensos. No consten incidències destacades fora de les Terres de l'Ebre. 

 

Previsió per a les properes hores

La previsió indica que els ruixats febles o plugims seguiran apareixent de forma molt dispersa en alguns punts aquest dijous, especialment al sud. A la tarda apareixeran nous xàfecs a zones interiors, sobretot al voltant de Ponent, però s'obriran moltes clarianes a la meitat nord. De cara al divendres torna la calma. Consulta aquí la previsió completa del temps.Comentaris

envia el comentari