El Japó vol tornar a la caça comercial de balenes de forma massiva

El país nipó sortirà de la Comissió Balenera Internacional (CBI) per tal de reprendre unilateralment la captura comercial d’aquests mamífers, greument en perill en aquesta zona

Les balenes corren de nou un gran perill al Japó
Les balenes corren de nou un gran perill al Japó | Arxiu

El Japó ha decidit sortir de la Comissió Balenera Internacional (CBI), on hi va entrar l’any 1951, per tal de desmarcar-se de la regulació de captura d’aquests mamífers i reprendre de forma unilateral la seva caça comercial. Una molt mala notícia ja que aquests animals estan en greu perill en aquesta zona del món, on són capturats de forma massiva i amb tècniques molt sanguinàries.

Segons informa l’agència ‘Kyodo News’ després de consultar fonts governamentals nipones, l’executiu japonès està considerant exclusiva la concessió de permisos de caça comercial de balenes a tota la zona marítima que banya el Japó, però per ara la mesura no s’estén cap a l’oceà Antàrtic, zona on la normativa internacional prohibeix des de fa dècades la captura de balenes. 

Conflictes dins de la CBI sobre la caça de balenes

El govern japonès encara no ha fet oficial la seva marxa del CBI i la podria anunciar la propera setmana. No obstant, aquesta filtració arriba després de nombrosos conflictes interns dins de la mateixa comissió al llarg dels últims anys sobre partidaris i detractors de la caça de balenes, cosa que demostra la dificultat internacional per controlar la captura massiva d’aquests animals i el perill per a la seva supervivència com a espècie que això suposa.

No obstant, el Japó encara hauria de superar un escull més després de deixar la CBI, ja que el país pertany a la Convenció dels Estats Units sobre el Dret del Mar, organisme que exigeix, a través d’organitzacions internacionals, la protecció i conservació dels recursos i la fauna marina.

A més, molts grups ecologistes ja han anunciat manifestacions en contra d’aquesta decisió unilateral del govern nipó, entre ells ‘Greenpeace’, que considera un «greu error» la postura de l’executiu japonès i li exigeix que «reconsideri» la seva decisió. 

La caça de balenes és molt sanguinària a l'Àsia
La caça de balenes és molt sanguinària a l'Àsia | EFE

 

Caça de balenes «per a propòsits d’investigació»

Malgrat que el Japó, seguint els acords de la CBI, va aturar fa dècades la caça comercial de balenes, ha continuat capturant aquests animals argumentant «propòsits d’investigació». Unes accions que li han costat moltes crítiques ja que es considera una cortina de fum per continuar caçant comercialment aquests mamífers.

El govern del país també argumenta que hi ha molts pescadors que viuen de la caça de balenes, fet que mou l’economia local. Abans d’anunciar la seva marxa oficial de la comissió, el Japó vol buscar el suport d’altres països membres per tal de revertir la situació o canviar les polítiques de la CBI.  


Comentaris

envia el comentari