rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

ÚLTIMA HORA

Pedro Sánchez acudirà als debats electorals de RTVE i Atresmedia

El juny ha estat més aviat càlid i sec a gran part de Catalunya

Les precipitacions han estat molt irregulars i localment han caigut de forma abundant, sobretot al sud de Barcelona
Els ruixats de tarda han caigut sobretot a l'inici i al final del mes de juny | Arxiu

 

Malgrat la sensació que la calor ha arribat tard i que hem tingut pluges durant moltes setmanes, les dades indiquen que, en general, aquest mes de juny que hem deixat enrere ha estat majoritàriament càlid i sec a Catalunya. Així ho indica el balanç mensual del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

 

Segons aquestes dades, els primers i últims dies del mes han estat marcats per un augment de la inestabilitat que han fet aparèixer xàfecs a nombroses comarques. No obstant, gran part del mes ha estat marcat per l’anticicló, a diferència del que havia passat al llarg de la majoria de la primavera.

Juny càlid al nord-est i a Tarragona

Diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica aquest mes de juny | Meteocat

 

En conjunt, aquest últim mes ha estat càlid a gran part del país, especialment al quadrat nord-est i punts del litoral de Tarragona. En aquestes zones, l’anomalia en les temperatures en relació a la mitjana habitual del juny ha estat d’entre 2 i 2,7 graus pel damunt.

 

No obstant, el mes ha registrat temperatures normals per l’època a la part central de Catalunya, les serres del Montsant i Prades, el Garraf i punts del Pirineu i Prepirineu de Lleida.

Els ruixats han caigut amb ganes però de forma molt irregular

El fet que les precipitacions hagin caigut de forma irregular ha fet que, de mitjana, el mes hagi estat finalment sec en general, sobretot a Tarragona i sud de Lleida. No obstant, el juny ha estat normal o plujós a la meitat nord de la Catalunya Central, Prepirineu, Pla de l’Estany i sud del Delta de l’Ebre, mentre que ha estat especialment plujós a les comarques del sud de Barcelona.  

Mapa de precipitació acumulada aquest juny respecte a la mitjana | Meteocat

 

Els set primers dies del mes de juny van estar marcats clarament per les precipitacions a causa d’una bossa d’aire fred que es va instal·lar a casa nostra i que va donar continuïtat a la primavera plujosa que s’arrossegava.

 

Al llarg d’aquells dies, es van arribar a superar els 100 litres per metre quadrat en tan sols un episodi a punts de la Garrotxa, el Garraf o el Vallès Oriental. Destaquen els 173 litres de Tortellà, a la Garrotxa, o els 119 de Sant Pere de Ribes i els 108 de Sitges, al Garraf, amb greus inundacions.

 

En total, s’han viscut 4 episodis clars de precipitacions al llarg del mes, la majoria xàfecs de tarda, i l’últim va ser el del 26, 27, 28 i 29 de juny, especialment el dia de la revetlla de Sant Pere, quan els ruixats van caure a molts punts, sobretot de la meitat nord i de l’interior, sovint amb molta força.