La pluja de fang es produeix per pols del Sàhara en suspensió

Aquest fenomen és habitual en zones geogràfiques pròximes a grans deserts

Pluja de fang sobre un vehicle | Carlos Lara

El fenomen meteorològic de la pluja de fang no és excepcional a Catalunya tot i que sempre és molest, sobretot per aquells que tenen cotxe. Aquest fenomen que es va produir a inicis de setmana a Catalunya de nou va embrutar vehicles, mobiliari urbà o tot allò que es troba a la intempèrie. Aquest fenomen com dèiem no és excepcional a Catalunya i es pot produir diverses vegades a l'any, especialment a l'estiu. Per què es produeix i quins són els seus principals efectes.

1. Es produeix quan els vents de sud o sud-oest d'origen africà desplacen una gran massa de pols en suspensió a l'atmosfera.


2. Cal una massa de precipitació. Aquesta pluja en caure es barreja amb la pols en suspensió i es forma la pluja de fang.


3. L'efecte més important és que embruta tots aquells objectes situats a la intempèrie i és especialment visible als vehicles o al mobiliari urbà.


4. Si la quantitat de pols en suspensió és molt important, pot originar un problema de contaminació atmosfèrica com ha passat avui dimecres 26 d'octubre i es poden activar avisos preventius de contaminació pel risc que suposa per les persones, especialment per problemes respiratoris.


Comentaris

envia el comentari