La primavera podria ser càlida i amb pluges normals per l'època a Catalunya

Els principals models estacionals de la NOAA no indiquen una primavera gaire fresca a casa nostra

Podríem tenir una primavera amb pluja normal a Catalunya | cedida

Les estacions de l'any astronòmiques no coincideixen amb les estacions de l'any meteorològiques. Si les estacions de l'any astronòmiques es relacionen amb l'eix de rotació del nostre planeta, les estacions de l'any meteorològiques no coincideixen amb aquestes, tot i que també se separen en quatre en tots dos casos.

Les estacions de l'any astronòmiques queden emmarcades per la inclinació de l'eix de rotació del planeta Terra i el moviment que el Sol fa al seu voltant, amb els equinoccis i els solsticis. Per altra banda les estacions meteorològiques no coincideixen amb les estacions astronòmiques que ens han ensenyat des de petits i no tenen relació amb un tipus de temps concret. El nombre d'estacions de l'any són quatre en tots dos casos, però les meteorològiques no concorden amb les estacions astronòmiques ni amb els trimestres naturals de l'any. Les estacions meteorològiques correspondrien a l'hivern (desembre, gener i febrer), primavera (març, abril i maig), estiu (juny, juliol i agost) i tardor (setembre, octubre i novembre). La diferència astronòmica i meteorològica la podem observar agafant per exemple l'estiu. Tot i que el solstici d'estiu, acostuma a donar-se el 21 de juny la situació atmosfèrica desplaça normalment els dies més càlids unes tres setmanes més tard, cap a mitjans de juliol. Si aquest punt més càlid és el centre de l'estiu, l'estació meteorològica se sol desplaçar tres mesos cap als costats i, per tant, l'estiu comença l'1 de juny i acaba el 31 d'agost. El mateix pasa amb la primavera que, meteorologicament, vam iniciar el dia 1 de març.

Segons els últims models estacionals publicats per la NOAA, aquesta primavera serà, pel que fa a les pluges, normal a bona part de Catalunya o fins i tot una mica plujosa a punts del Pirineu i del Prepirineu. Amb això cal esperar una primavera amb precipitacions força abundants en general a Catalunya amb episodis de xàfecs i tempestes de forma irregular però que caurien amb ganes, temps típic de primavera. Cal dir també, que la primavera és a moltes comarques catalanes, la segona estació de l'any més plujosa després de la tardor.

Pel que fa a les temperatures, aquests models a llarg termini veuen uns pròxims mesos amb temperatures normals per l'època o lleugerament superiors a la mitjana, especialment a les comarques del sud de Catalunya. Cal esperar per tant, un ambient dia rere dia més càlid, amb amplituds tèrmiques marcades però també alguns episodis més frescos, en conjunt alternança de dies més càlids amb dies una mica més freds. Veurem si aquesta primavera es trenca la tendència càlida i eixuta d'aquestes primeres setmanes de l'any a gran part del territori.


Comentaris

envia el comentari