rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

ARA MATEIX

2.000 passatgers afectats per una avaria a Rodalies

PREVISIÓ

Les esperades pluges regaran el territori aquest Diumenge de Resurrecció

La proximitat a la Lluna incrementaria el risc de terratrèmols a la Terra

Aquesta relació podria explicar els últims terratrèmols al nostre planeta
La proximitat a la Lluna podria causar més terratrèmols | cedida

 

Durant les últimes setmanes s'han registrat una sèrie de terratrèmols d'intensitats notables arreu del planeta. Un fet que podria explicar els períodes de més o menys activitat de terratrèmols al nostre planeta tindria relació amb la lluna.

Els nous terratrèmols que s'han produït avui podrien estar relacionats amb aquesta teoria. Des del fenomen de la superlluna, que es va produir el passat 14 de novembre, sembla que la formació de grans terratrèmols al nostre planeta hagi augmentat. Avui dos nous terratrèmols han tornat a sacsejar el planeta. Aquest migdia un terratrèmol de magnitud 6,8 a l'escala de Richter s'ha produït davant la costa nord de Califòrnia, un segon terratrèmol s'ha registrat a les Illes Salomó amb una intensitat de 8,1 a l'escala de Richter. A més, hem de tenir en compte els importants terratrèmols que han afectat el nostre planeta setmanes enrere. Un dels més pròxims, i que més víctimes mortals va causar, va ser el de Amatrice (Itàlia) el passat 24 d'agost. Més pròxims a les nostres dates, cal recordar el que va afectar Nova Zelanda amb una intensitat de 7.8 a l'escala de Richter (el 14 de novembre de 2016), el d'Argentina d'una intensitat de 6,4 ( el 20 de novembre de 2016) o el de Japó el passat 21 de novembre d'una intensitat de 7,4 i que va provocar un petit tsunami. L'aparició d'aquests fenomens podria tenir una relació amb la lluna, en concret amb la proximitat de la Terra amb aquesta.

 

Estudis com el publicat a la revista Nature dirigit des de la Universitat de Tòquio, confirmarien una relació entre la proximitat de la lluna i la terra per incrementar el risc d'aparició de grans terratrèmols al nostre planeta. Aquest estudi va recrear la mida i l'amplitud de les "forces de les marees" en períodes just abans i després de l'aparició de grans terratrèmols a la terra (amb magnituds superiors a 5.5 a l'escala de Richter). Els científics van observar una relació entre aquestes forces de les marees i els grans terratrèmols, en canvi no s'observarà en els d'una magnitud més baixa. Aquesta mateixa investigació va comprovar com grans terratrèmols com el de Sumatra (Indonèsia) el 2004, el de Maule (Xile) al 2010 i el de Fukushima (Japó) el 2011, van tenir lloc en moments de màxima amplitud de la força de les marees.

La formació dels grans terratrèmols al nostre planeta genera encara molts interrogants. Nous estudis relacionen el desgel de les grans masses de gel als dos pols de la terra, producte de l'escalfament global, amb la formació de grans sismes conseqüència de la redistribució d'aquestes grans masses sobre la Terra. Això variaria la velocitat de l'eix de rotació generant a la llarga més moviments tectònics. Fins i tot hi ha teories que intentarien identificar si és possible crear de forma artificial aquests grans moviments a la Terra. Aquesta teoria és remunta a principis del segle XX, gràcies a un dels genis que ha tingut la humanitat: Tesla, creador de múltiples invents com al raig laser, el control remot, etc.