rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

La 'Superlluna' vindrà seguida de la pluja d'estels de les Leònides

El fenomen serà a la segona quinzena del mes
La pluja de meteors arribarà al seu zenit la nit del 17 al 18 d'aquest mes | irszone
 

A mitjans d'octubre ja vam poder gaudir d'una Superlluna, però la major d'aquest any la podrem veure el proper 14 de novembre. Aquesta lluna plena es diu Lluna del Castor, atès que és un període favorable per caçar-los, però en altres llocs també es diu Lluna Gebrada. Sigui com sigui, el nostre satèl·lit arribarà al seu punt més proper a la Terra en uns dies, per la qual cosa es podrà veure un 16% més gran del normal i un 30% més brillant.

Però no només la Superlluna eclipsarà tot el protagonisme en el cel durant el penúltim mes de l'any, ja que els planetes també seran visibles: Venus, Mart i Saturn al principi de la nit, mentre que Júpiter apareixerà abans de clarejar. Els tres primers dies del mes, una hora després del vespre, es podran veure Venus, Saturn i Mart. A l'alba dels dies 24, 25 i 26 Júpiter brillarà prop de la lluna minvant.

 

Les pluges de meteors també tindran cabuda en els nostres cels durant aquest mes, concretament dos: les Tàurides i les Leònides. Les Tàurides són petits fragments del Encke, un cometa brillant, i es podrà veure el 4 de novembre, durant el quart creixent. Les Leònides tenen el seu origen en el Tempel-Tuttle, un altre cometa. Aquesta és una pluja que varia molt d'un any a un altre, sobretot en els quals passa prop del Sol, quan resulta molt més activa i poden arribar a convertir-se en una tempesta de meteors.

 

Per tornar a veure una tempesta d'aquest calibre caldrà esperar fins al 2031, així que és una oportunitat que no hem de perdre. De moment, en el que queda del 2016 es preveuen unes desenes de meteors per hora com a màxim. La activitat més gran tindrà lloc durant la nit del 17 al 18 de novembre, quan la lluna estarà encara molt brillant pel pleniluni dels dies anteriors.