IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La vespa asiàtica amenaça les abelles autòctones de Catalunya

Aquesta espècie invasora ja es troba molt present en algunes comarques catalanes

Exemplar d'una vespa asiàtica | cedida

La vespa asiàtica avança ràpidament pel continent europeu i ja es troba instal·lada en algunes comarques catalanes. Aquesta vespa amenaça la població d'abelles autòctones i podria perjudicar el sector de l'apicultura els propers anys.

La vespa asiàtica (Vespa velutina) s'ha convertit en una de les espècies invasores que més amenacen el nostre territori. Aquesta espècie invasora podria acabar amb les poblacions autòctones d'abelles de la mel. Segons els representants del sector de l'apicultura de les comarques de Girona, en poc més de dos o tres anys les vespes asiàtiques podrien provocar la desaparició de les abelles a Catalunya.

L'expansió d'aquesta vespa invasora s'està estudiant per investigadors del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) des de fa uns anys. Els resultats de les seves investigacions demostren que aquesta vespa s'està expandint amb molta rapidesa per algunes comarques catalanes i també per diferents regions d'Espanya. Tot i la seva ràpida expansió, segons els experts, no hi ha dades ni estudis científics que facin pensar en la desaparició total de les abelles autòctones de Catalunya per culpa d'aquesta vespa invasora. Els experts també assenyalen que aquestes vespes no són cap perill per les persones. La seva picada és molt semblant a la d'una abella autòctona. En l'actualitat aquesta vespa asiàtica es troba molt present a les comarques de la Garrotxa o el Pla de l'Estany, on troba unes condicions d'humitat i temperatura favorables per viure.

La vespa asiàtica va arribar a Europa mitjançant un carregament de ceràmica per jardineria des de la Xina que va ser rebut prop de Bordeus (França), l'any 2004. Des d'aquest moment aquesta vespa s'ha expandit per gran part de França i també del nord d'Espanya.


Comentaris

envia el comentari