L’abril ha estat plujós i un pèl càlid a Catalunya

En alguns punts al voltant del Pirineu s’han superat àmpliament els 200 litres per metre quadrat

La pluja ha estat generosa a gran part del país aquest abril
La pluja ha estat generosa a gran part del país aquest abril | cedida

Ja ho diu el refrany: a l’abril, aigües mil. Aquest any, el mes d’abril ha estat clarament plujós al conjunt de Catalunya amb precipitacions que han acabat amb la sequera que arrossegàvem des de fa més de tres anys. A més, la temperatura ha estat un pèl més alta del que és habitual.

Segons dades del meteocat, l’abril ha estat plujós en general, però especialment al vessant sud del Pirineu i Prepirineu, a punts de la depressió central, comarques de Girona i gran part del litoral i prelitoral de Barcelona. Els ruixats sovint han anat acompanyats de tempestes i calamarsades amb un temps típicament primaveral.

Per contra, la pluja ha esquivat més la zona de la desembocadura del riu Besòs i els deltes del Llobregat i de l’Ebre. Pel que fa a la temperatura, tot i que ha estat més elevada del normal en general, s’ha mantingut dins dels valors normalsa gran part de la meitat sud i de Ponent.

Més de 200 litres

La pluja ha caigut al nostre país sobretot gràcies al fet que l’anticicló s’ha situat a latituds més elevades i això ha permès que les pertorbacions atlàntiques ens hagin visitat amb freqüència, reactivant-se inclús en la seva arribada al Mediterrani amb fins a 4 episodis destacats de pluja.

Entre els registres més importants de pluja, destaquen especialment els 322 litres per metre quadrat d’Espot. Però la majoria de registres més destacats se situen pel damunt dels 200 litres al voltant del Pirineu i Prepirineu, com es el cas de la Bonaigua, amb 276 litres acumulats aquest més.

També són destacables els 254 litres de Boí, els 231 del Pont de Suert, els 222 de Lliurona, els 217 de Viu de Llevata, els 206 del Cadí Nord, els 205 de Mieres o els 201 de les Planes d’Hostoles.

Anomalia de precipitació a Catalunya aquest mes d'abril
Anomalia de precipitació a Catalunya aquest mes d'abril | Meteocat

 

Poc fred

Els aires més temperats de l’oest i sud-oest han propiciat que les temperatures no hagin estat gaire baixes a gran part de Catalunya, especialment a la meitat nord. De fet, l’anomalia tèrmica en comparació a la mitjana ha estat d’entre 2 i 3 graus als cims de la majoria de muntanyes més elevades.

L’episodi de més calor que hem viscut aquest mes va ser el del dia 24 al 26, amb màximes que es van apropar, o fins i tot superar, els 30º a punts de Ponent i de l’interior de les Terres de l’Ebre.

Anomalia de temperatures a Catalunya aquest mes d'abril
Anomalia de temperatures a Catalunya aquest mes d'abril | Meteocat

 

Estats dels pantans

D’aquesta manera, les precipitacions que han caigut al Pirineu han estat en forma de neu a les cotes més elevades de la serralada, raó per la qual el desgel ha estat accelerat. Tot plegat ha fet pujar de valent els pantans.

En aquest sentit, els pantans de les conques internes es troben en aquests moments al 81% de la seva capacitat, mentre que els de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre es troben en el 80% de la seva capacitat.


Comentaris

envia el comentari