L’ambient de tardor ha arribat de cop aquest dimarts

Les temperatures han baixat clarament de nit amb fins a 10º menys en alguns punts i es mantindran a la banda baixa al migdia amb poca calor

Ambient de tardor aquest matí al Moianès
Ambient de tardor aquest matí al Moianès | MeteoMoià

Diumenge vam entrar a la tardor i per fi comencem a notar l’ambient típic d’aquesta estació. Si de bon matí ja heu sortit de casa, segur que heu notat que les temperatures han baixat de cop aquest dimarts a gran part del país. Una baixada que ha estat de fins a 10º en alguns punts de l’interior, com ara al pla de Lleida, mentre que en general han baixat entre 4 i 7 graus. Al migdia farà poca calor o serà molt moderada.

Un ambient fresc o fred de nit a moltes zones de l’interior i de muntanya, mentre que a prop de la costa també s’ha baixat dels 20º en general, fet que no es donava des de feia molt de temps. Al migdia, moltes màximes es mouran tan sols entre els 17º i els 23º, mentre que en els punts més càlids es podran assolir els 24º o 25º, res a veure amb la calor dels últims dies. 

Les temperatures han baixat fins a 10º de nit en alguns punts

Després d’un dilluns en el que encara va fer calor intensa amb màximes de més de 30º a punts de Tarragona i Lleida, els termòmetres han patit un sotrac important de nit. De fet, si mirem l’amplitud tèrmica en alguns punts del pla de Lleida, és a dir, la diferència entre la màxima d’ahir i la mínima d’avui, ha arribat a ser de 24º, dada espectacular. Aquestes són les diferències de temperatura mínima a tot Catalunya respecta la nit anterior, segons dades del Meteocat:

Mapa de diferència entre les temperatures d'aquesta nit i les de l'anterior
Mapa de diferència entre les temperatures d'aquesta nit i les de l'anterior | Meteocat

 

Destaquen, per exemple, els 5,8º registrats a Seròs, al Segrià, o els més de 9º de Lleida, dada que no es donava des de feia mesos a la capital de Ponent. En general, la majoria de mínimes s’han mogut entre els 10º i els 15º, més altes al litoral i part del prelitoral, però més baixes a muntanya. Aquestes són algunes de les temperatures mínimes registrades avui, res a veure amb les de nits enrere:

  • Barcelona: 20º
  • Tarragona: 19º
  • Sabadell: 17º
  • Girona: 16º
  • Vic: 14º
  • Olot: 12º
  • Solsona: 12º
  • Lleida: 10º
  • Espot: 6º
  • Prades: 4º

Dimarts de tardor amb temps molt variat marcat pel vent a la costa

El vent del nord que ha fet baixar els termòmetres acabarà desapareixent a migdia i primera hora de la tarda de l’Ebre i de l’Empordà, però es reforçarà el gregal a la costa amb alguns cops forts que alterarà el mar amb onades que poden arribar als 2 metresd’altura al nord del litoral de Barcelona i sud de la Costa Brava.

Esperem una jornada marcada pels intervals de núvols en alguns trams de la costa, però sobretot a les Terres de l’Ebre i sud del Camp de Tarragona, on seran més espessos amb alguns plugims. El sol s’acabarà imposant en general excepte al sud de les comarques tarragonines, mentre que a la tarda creixeran nuvolades a punts de muntanya que no deixaran pràcticament ruixats.

Mapa de previsió per aquest dimarts
Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

 

Propera nit més freda a l’espera d’un nou estiuet

Les temperatures mínimes encara baixaran una mica més la propera nit a Girona i Barcelona amb ambient fresc en general i inclús fred a l’interior i a muntanya, però pujaran a Lleida i interior de Tarragona. Demà les màximes es mantindran similars, si bé pujaran més a Ponent. 

Tot sembla indicar que aquest primer tast de tardor donarà pas a un cap de setmana amb temperatures que pujaran i tornarà a fer calor a migdia amb un estiuet. No obstant, els termòmetres no pujaran tant com en l’últim cap de setmana i, malgrat la calor de migdia, les nits ja quedaran fresques en general.  


Comentaris

envia el comentari