IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'hivern durarà sis setmanes més segons la marmota Phil

Aquesta tradició és molt seguida tant als Estats Units com al Canadà i fa més de 130 anys que se celebra

La marmota Phil ja ha fet el seu pronòstic d'aquest hivern. | cedida

La previsió de la marmota Phil és una tradició molt seguida tant als Estats Units com al Canadà. Des de fa més de 130 anys aquesta tradició preveu si la primavera arribarà abans del que és normal o si l'hivern s'allargarà unes sis setmanes més, tot depèn del que la marmota faci.

A la petita localitat de Punxsutawney, a l'estat de Pensilvània (Estats Units), s'ha celebrat un any més el tradicional dia de la Marmota i com cada any, la marmota Phil ha pronosticat si la primavera arribarà de manera anticipada aquest any 2017 o, per altra banda, si l'hivern s'allargarà encara sis setmanes més. Aquesta tradició és molt popular als Estats Units i també al Canadà. Si Phil no veu la seva ombra en sortir del seu cau significa que l'hivern acabarà aviat, i per altra banda si veu la seva ombra en sortir, l'hivern encara durarà fins a finals de març.

Aquest any la marmota Phil ja ha donat el seu veredicte: l'hivern durarà encara unes sis setmanes més. Les estadístiques indiquen que en més de 130 anys de tradició la marmota encerta aproximadament en el 70% dels pronòstics. Els últims tres anys però, els seus pronòstics han estat equivocats. Veurem si aquest any es compleix i encara tenim algunes setmanes més de fred.

A Catalunya tenim un dels refranys més populars que ens diu «Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu». Tradicionalment s'entén que si el dia de la Candelera plou (dia 2 de febrer), la primavera trigarà menys en arribar. Per altra banda si la primavera riu, per tant no plou, l'hivern encara durarà unes setmanes més i pot venir encara fred intens. Aquest any la Candelera plora a molts racons de Catalunya i per tant això ens pot indicar que el fred més intens ja ha passat.


Comentaris

envia el comentari