La llevantada rega generosament les Terres de l’Ebre

Aquest episodi de pluges anul•la la perllongada sequera que arrossegava l’extrem sud de Catalunya des de l’hivern passat i reanima els rius i els pous assedegats

Els rius han recuperat un bon cabal gràcies a les pluges
Els rius han recuperat un bon cabal gràcies a les pluges | MeteoMoia

El Servei Meteorològic de Catalunya fa balanç de l’episodi d’abundants pluges que l’extrem sud de Catalunya ha viscut entre el 18 i el 20 d’octubre. Qualifica el temporal de molt important i generós però considera que és un fet recurrent en aquella zona en períodes de retorn, és a dir de repetició, curts. En els últims 10 anys, els Ports de Tortosa han rebut 11 vegades una quantitat superior als 100 litres. 

No ha estat un temporal excepcional però a l’altre banda del riu Sènia, la frontera amb Castelló, s’ha registrat una dada molt insòlita, la precipitació en una hora més elevada de les dades meteorològiques estatals. Us expliquem els fets més rellevants d’aquest temporal.

Més de 200 mm a molts punts de les Terres de l’Ebre en 36 hores

Entre el dijous 18 i el divendres 19 d’octubre una llevantada ha deixat més de 100 mm de pluja a bona part de les Terres de l’Ebre, concretament a les comarques del Baix Ebre i del Montsià, així com al sud de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Com a valors màxims, s’han arribat a recollir més de 200 mm a punts del Montsià i fins a 300 mm al massís dels Ports. Tot això tres dies després dels aiguats del Camp de Tarragona i l’interior de Girona.

Les pluges han estat generoses i ben repartides a tota la meitat sud del país, en canvi han estat més residuals a la meitat nord. Tanmateix, destaquem la regada del dijous al quadrant nord-est, a la demarcació de Girona, amb precipitacions properes als 50 litres.

No va ser fins a la tarda quan la pluja, més continuada que intensa, es va concentrar a les Terres de l’Ebre, amb acumulacions superiors als 50 mm al Montsià abans d’acabar al dia i de 102,5 mm al PN dels Ports, al Baix Ebre.

Mapa de precipitacions acumulades durant tot l'episodi de pluges
Mapa de precipitacions acumulades durant tot l'episodi de pluges | Meteocat

 

El divendres s’intensifiquen les precipitacions a l’extrem sud

Al llarg del divendres una línia molt forta de tempestes i ruixats torrencials impacta a l’Ebre des del mar mentre que una altra banda de pluges molt fortes es traslladaven de València al nord de Castelló, i coincidien durant tota la tarda sobre les muntanyes dels Ports i el litoral de Vinaròs i Alcanar. 

Es van registrar intensitats molt torrencials, de fins a 52,4 mm en 30 minuts a Alcanar (Montsià). A Vinaròs, l’estació meteorològica d’AEMET va acumular 159 litres en una hora, entre les 5 i les 6 de la tarda: és la dada rècord de pluja en una hora a Espanya. Al llarg del dia es van recollir 199,8 mm a Alcanar i 209,6 mm al PN dels Ports. Durant la nit de divendres a dissabte va tornar a ploure més al nord, però amb molta menys força.

L’estació meteorològica del SMC als Ports ha registrat en dos dies 312 litres, en 36 hores. És una quantitat molt espectacular però habitual en aquest massís muntanyós. A causa de la seva orografia i al estar molt a prop del mar, en 5 ocasions en 11 anys, s’han obtingut els 300 litres. En un dia ha plogut més fins i tot: 336,1 mm del 29 de novembre de 2014, rècord absolut de la XEMA com a pluja màxima diària. 

En un altre estació meteorològica, la d’Alcanar, els 200 litres de divendres són excepcionals, un record en els seus 27 anys d’existència. Ha caigut més pluja en 2 dies que en 7 mesos en aquesta població. 

A continuació us presentem la taula de precipitacions de més de 70 litres que han caigut al territori durant aquest temporal, elaborat pel SMC.

Les precipitacions més abundants registrades al sud del país
Les precipitacions més abundants registrades al sud del país | Meteocat

 

Aquestes quantitats han provocat nombroses incidències en aquest sector, com descalçaments de les carreteres, esllavissades, algunes cases s’han mig ensorrat a Alcanar, inundacions greus als baixos de molts habitatges, rescats a ciutadans atrapats dins el cotxe, etc.

La responsable del temporal es una DANA amb vent de llevant en superfície

Mapa dels llamps caiguts durant el temporal a Catalunya
Mapa dels llamps caiguts durant el temporal a Catalunya | Meteocat

 

Encara que les pluges han ocasionat desperfectes i una potent mobilització dels cossos de emergència, han ajudat a carregar els aqüífers i han reanimat els barrancs i els rius d’aquestes contrades. La tardor a partir d’ara farà increïble els boscos, camps i cims del sud de Catalunya.

Una borrasca profunda en alçada a sobre l’estret de Gibraltar ha configurat durant aquesta setmana la orientació ideal dels vents i una injecció brutal d’humitat i inestabilitat a la nostra zona.

També cal destacar la gran activitat elèctrica que es va produir enfront la costa catalana, uns 13.800 llamps núvol-terra, dels quals Meteocat valora que només 366 van tocar territori català. Només 277 llamps van impactar al Montsià.


Comentaris

envia el comentari