Imatge d'un exemplar de Llúdriga

La llúdriga torna al Besòs després de 40 anys desapareguda

La millora de la qualitat de l’aigua per la regulació d’abocaments i de depuradores en una llera antigament molt contaminada ha permès la reaparició d’aquesta espècie

Gran notícia mediambiental per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) després de conèixer que la llúdriga ha tornat al riu Besòs després de 40 anys desapareguda a causa de l’elevada contaminació que hi havia en aquesta zona tradicionalment industrial i on s’hi realitzaven molts abocaments incontrolats.

Així ho han confirmat els experts després de conèixer els primers resultats del projecte de seguiment de la llúdriga a les conques del Besòs i la Tordera. Un treball conjunt del Consorci Besòs Tordera, la Fundació Barcelona Zoo i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) a través de diversos observatoris.

Detecció de la llúdriga a través de càmeres

Els experts han detectat la llúdriga gràcies a que s’han trobat restes d’excrements d’aquest animal per les lleres del Besòs i de la Tordera. A més, es van instal·lar càmeres de visió nocturna  que va gravar en diverses ocasions aquesta espècie present als dos rius. En total, es calcula que hi ha 5 exemplars al Besòs i 10 a la Tordera. 

Imatge del riu Besòs al seu pas per Santa Coloma de Gramanet
Imatge del riu Besòs al seu pas per Santa Coloma de Gramanet | Arxiu

 

Millora ecològica d’una zona molt contaminada

Quan la llúdriga es va donar per desapareguda als anys 70 en aquesta zona, just era una època en què el riu Besòs era considerat un dels cursos fluvials més contaminats d’Europa. En aquest punt hi havia molta activitat industrial amb abocaments descontrolats.

Amb el temps, però, les administracions han anat fent petites però constants passes per solucionar aquest problema i s’han regulat aquests abocaments i s’han instal·lat depuradores. Això ha permès que els rius de Catalunya hagin millorat molt la qualitat de les seves aigües. Per conseqüència, la fauna i la flora se n’han vist beneficiades, cosa que ha permès la reaparició d’espècies que es creien perdudes en algunes zones, com ara la Llúdriga al Besòs.