Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El març és una bona època per buscar la Llum Zodiacal durant la nit, en cels foscos

La Llum Zodiacal podrà observar-se aquest març a les Muntanyes de Prades en les nits més fosques

A falta de pluges d’estrelles intenses, recomanem l’observació d’un fenomen astronòmic molt vistós que es pot veure les nits sense lluna i sota cels foscos

El març és una bona època per buscar la Llum Zodiacal durant la nit, en cels foscos
El març és una bona època per buscar la Llum Zodiacal durant la nit, en cels foscos | Aleix Roig- AstroPrades

 

La primavera meteorològica comença amb un temps molt agradable i cels clars, òptims per observar constel·lacions, galàxies, estrelles i altres fenòmens astronòmics molt llunyans. Sempre que ens allunyem de les fonts de contaminació lumínica com les ciutats i el cel estigui lliure de núvols baixos i de la lluna,  l’astrofotògraf i impulsor del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, Aleix Roig,  ens recomana buscar la Llum Zodiacal.

El dimarts passat ja va poder admirar aquest fenomen, molt freqüent a primera hora de les nits de finals d’hivern i principi de la primavera. Enfilat al capdamunt de la Serra del Montsant, al Collet de Miragüelos, a cavall del Baix Camp i el Priorat, va fotografiar aquesta còsmica llum, i fins i tot comparteix un sensacional ‘timelapse’ de l’observació.

Que és la Llum Zodiacal?

Els aficionats a l’astronomia i els curiosos dels cels nocturns no podran veure pluges d’estels fugaços espectaculars aquest març, i fins i tot les alineacions de planetes no són gaires vistoses. 

Els cels estables d’aquest febrer, amb rècord d’hores de llum solar segons Meteocat, i les temperatures molt suaus, han ajudat a fotografiar amb molta claredat la Via Làctea des del mateix centre del poble de Prades. I aquesta última setmana comença a despuntar la Llum Zodiacal.

Aleix Roig explica a CatalunyaDiari que «des de cels ben foscos just després del crepuscle de les nits de finals d’hivern, sembla que fins i tot els fenòmens astronòmics tenen ganes ja de primavera aquest any. Aquest fenomen és molt ‘xulo’ i es deu al reflex de la llum del Sol sobre les partícules de pols que poblen el Sistema Solar. S'observa a la zona de l'eclíptica, a l'oest, on també trobem les constel·lacions del Zodíac».

Intuïm que per veure la Llum caldrà paciència, una mica d’orientació  i un bon equip fotogràfic per poder registrar aquest màgic moment.

Bona estació per les fotografies astronòmiques amb efectes

L’entorn de les Muntanyes de Prades i la Serra del Montsant és fantàstic per realitzar fotos circumpolars, com les que van poder-se fer el passat 28 de febrer des del Pla de la Guàrdia, al municipi de Prades. Es tracta d’un estil de fotografia amb una exposició de molts minuts que permet veure com les estrelles roden al voltant de l’estrella polar.

Fins que no hi hagi un gran canvi de temps que ens dugui cels ennuvolats i tempestuosos, el cel nocturn ens ofereix aquestes vistes. La setmana que ve sembla que serà força moguda, amb ventades, fred i algunes pluges, però el temps del març és molt variable i segurament tornarà transitòriament l’anticicló i les bones condicions per admirar el cel nocturn.